VIDEO Miracol: Niciun om nu a murit după seismul de 7.1 grade din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Noua Zeelandă au decretat stare de urgenţă în oraşul Christchurch, după seismul cu magnitudinea de 7 grade, unul dintre cele mai violente cutremure din istoria ţării. Seismul a produs distrugeri masive şi rănirea mai multor persoane, dintre care două sunt în stare gravă.

Poliţia a declarat că starea de alertă a fost instituită pentru a-i proteja pe cei 400.000 de locuitori ai oraşului de posibile căderi de clădiri

"Ca naţiune, suntem norocoşi că nu avem morţi", a declarat ministrul Securităţii Civile, John Carter.

Treziţi în cursul nopţii, locuitorii au ieşit panicaţi din case şi au descoperit străzi pline de cioburi de sticlă şi resturi, în urma prăbuşirii faţadelor unor clădiri. Mai multe maşini erau zdrobite, poduri s-au prăbuşit şi conducte de gaze au fost rupte în mai multe locuri. Prim-ministrul John Key, care a zburat în Christchurch, a declarat că este "un miracol aboslut că niciun om nu a murit" în urma acestui cutremur. Aproximativ o jumătate din oraş a rămas fără curent electric.

image

Primarul oraşului, Bob Parker, a declarat că starea de urgenţă a fost dată la patru ore după ce cutremurul a zguduit coasta de est a insulei, avertizând că pot avea loc mai multe replici care să provoace căderea zidurilor de la clădirile avariate.

"Suntem speriaţi, tocmai am avut câteva replici puternice. În seara aceasta suntem doar oameni care se confruntă cu un dezastru natural uriaş, încercând să ne ajutăm unii pe alţii şi suntem recunoscători că nu am pierdut nicio viaţă", a spus primarul pentru postul TV One News.

Au fost raportate unele persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor, dar nimeni nu pare să fie grav rănit. Cu toate acestea, doi bărbaţi de circa 50 de ani se află în stare destul de grav, conform purtătorului de cuvânt al spitalului Christchurch, Michele Hider. Alte instituţii medicale tratau persoane rănite mai uşor.

Potrivit responsabililor Apărării civile, numărul mic al victimelor se explică prin ora la care s-a produs seismul, 4.35 (vineri, 19.35, ora României).  

image

Deşi bilanţul uman este unul limitat, pagubele materiale se ridică la două miliarde de dolari neozeelandezi (1,12 miliarde de euro), a apreciat Ian Simpson, director general al Comisiei pentru cutremure de pământ.

Restricţii de circulaţie au fost impuse între orele 19.00-7.00 în centrul oraşului.

Aeroportul internaţional din Christchurch, principalul punct de acces din sudul insulei, a fost închis pentru mai multe ore, obligând avioanele să aterizeze la Auckland şi Wellington, înainte de a fi redeschis în cursul după-amiezei.

image

De asemenea, circulaţia trenurilor a fost suspendată în aşteptarea verificării stării reţelei.

Poliţia a fost mobilizată în centrul oraşului, din cauza jafurilor care au avut loc imediat după cutremur, a precizat inspectorul Mike Coleman, cerând populaţiei să rămână acasă. "Vitrinele magazinelor sunt sparte şi, deci, este uşor să te serveşti", a afirmat el.

"Există scurgeri de gaze, conducte de apă avariate, canalizări care refulează în case şi multe cabluri şi stâlpi de electricitate distruşi. Este foarte periculos să ieşi pe stradă", a adăugat oficialul.

Christchurch este cel mai mare oraş de pe Insula de Sud, care formează, alături de Insula de Nord, Noua Zeelandă, şi este situat pe coasta orientală.

image

Cutremurul, al cărui epicentru a fost localizat la o adâncime de 16,1 kilometri, a atins o zonă situată la 30 de kilometri nord-vest de Christchurch, potrivit institutului american USGS.

Acest seism este unul dintre cele mai puternice din istoria Noii Zeelande, situată pe "cercul de foc" la frontiera plăcilor australiană şi pacifică. Această ţară este afectată de circa 15.000 de cutremure anual.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite