Ministrul de Externe britanic avertizează: Ar putea fi declanşat un nou "Război Rece" mult mai periculos, din cauza Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Hague, ministrul britanic de Externe
William Hague, ministrul britanic de Externe

Ministrul Afacerilor Externe britanic, William Hague, a afirmat vineri că ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa "un nou Război rece" mult mai periculos decât cel dintre ţările occidentale şi Uniunea Sovietică din trecut.

"Dacă (Iranul) va reuşi să obţină un potenţial militar nuclear, cred că şi alte naţiuni din Orientul Mijlociu vor vrea să dezvolte arme nucleare", a declarat acesta, într-un interviu publicat de cotidianul Daily Telegraph.

"Ameninţarea unui nou Război rece în Orientul Mijlociu... ar fi un dezastru pentru omenire", a apreciat acesta.

Întrebat în legătură cu speculaţiile despre un posibil atac unilateral al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, William Hague a răspuns că un astfel de "atac militar" prezintă "numeroase riscuri". "Noi nu susţinem o acţiune militară. Aplicăm o dublă strategie, a sancţiunilor şi presiunilor, pe de o parte şi a negocierilor, pe de altă parte. Nu suntem favorabili ideii unui atac împotriva Iranului în acest moment, indiferent cine ar conduce acest atac", a precizat şeful diplomaţiei britanice.

Miercuri, negociatorul Iranului pentru probleme nucleare, Said Jalili, a propus puterilor din grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie + Germania) să reia "cât mai repede posibil" discuţiile cu privire la programul nuclear iranian "respectând dreptul Iranului de a utiliza energia nucleară în mod paşnic".

Propunerea a fost primită cu optimism prudent vineri de către lidera diplomaţiei europene Catherine Ashton şi omologul său american Hillary Clinton.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite