Militanţi Greenpeace, arestaţi în Japonia, au fost acuzaţi de "furt de carne"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi activişti ai filialei nipone a organizaţiei Greenpeace, care militează împotriva pescuitului balenelor, au fost arestaţi de poliţia japoneză, sub acuzaţia că au furat o cutie cu 23 kg

Doi activişti ai filialei nipone a organizaţiei Greenpeace, care militează împotriva pescuitului balenelor, au fost arestaţi de poliţia japoneză, sub acuzaţia că au furat o cutie cu 23 kg de carne de balenă, de la un depozit din oraşul Aomori, situat în nordul ţării.

Cei doi ecologişti, Junici Sato şi Toru Suzuki, au acuzat, la rândul lor, autorităţile, că îngăduie pescuirea ilegală a balenelor, sub pretextul "cercetării" migraţiei şi a altor obiceiuri ale acestor mamifere marine.

Bonus pentru angajaţi

Avocatul celor doi activişti a spus că gestul acestora, de sustragere a pachetului cu carne, nu constituie furt, ci prelevarea de dovezi incriminatorii, indispensabile. Afirmaţia avocatului Yasuhi Tadano este sprijinită şi de faptul că, anterior arestării, în urmă cu o lună, Junici Sata a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu presa, carnea sustrasă, ca pe o dovadă. Pescuitul de balene este interzis prin lege în Japonia din 1986.

La rândul său, directorul executiv al Greenpeace din Japonia, Jun Hoshikawa, a spus că arestarea celor doi este o "măsură de intimidare, pentru că suntem pe cale să dezvăluim o afacere ilegală cu mari profituri, în care sunt implicaţi membri ai guvernului".

Acuzaţiilor Greenpeace le-a răspuns reprezentantul flotei de pescuit nipone, Kyodo Senpaku. El spune că pachetele de carne de balenă, pe care militanţii Greenpeace le-au văzut, sunt un "bonus" pentru angajaţii de la depozitul din Aomori, pe care le primesc drept compensaţie pentru timpul petrecut la bordul balenierelor, pe mările arctice.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite