Milioane de copii rămân fără hrană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza mondială alimentară a crescut dramatic preţul hranei de bază, forţând reducerea programelor ONU de ajutor pentru copiii din ţările sărace Programul Alimentar Mondial (PAM) a

Criza mondială alimentară a crescut dramatic preţul hranei de bază, forţând reducerea programelor ONU de ajutor pentru copiii din ţările sărace

Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat, marţi, că a început să reducă proviziile de hrană pentru şcolile din cele mai sărace ţări ale lumii, din cauza crizei alimentare care a dus la creşterea spectaculoasă a preţurilor. Josette Sheeran, director executiv al PAM, a declarat pentru "The Guardian" că preţurile alimentelor de bază au crescut atât de rapid încât deficitul finanţărilor pentru programele de ajutor din ţările sărace a crescut de la 500 la 750 de milioane de dolari, în mai puţin de două luni.

Mai multe ţări donatoare au promis deja că vor oferi circa 300 milioane de dolari pentru a acoperi acest deficit, 60 de milioane venind din Marea Britanie, iar alte 60 din partea Uniunii Europene.

Chiar şi în aceste condiţii, noile fonduri vin prea târziu pentru a menţine toate operaţiunile PAM. Un amplu program, prin care PAM furniza porţii de hrană pentru 450.000 de copii cambodgieni, a fost deja suspendat. Potrivit lui Sheeran, un program similar, prin care 1,2 milioane de copii din Kenya beneficiază de hrană, va fi redus cu 50%. "Avem nevoie de orice ajutor din partea guvernelor lumii care-şi permit să facă acest lucru", a declarat Sheeran, vorbind despre "deciziile dureroase" pe care PAM a fost nevoită să le ia.

Lumea consumă mai mult decât produce

Semnalul de alarmă al PAM a fost tras cu ocazia unei conferinţe dedicate crizei mondiale alimentare, care a avut loc la Londra, în prezenţa premierului britanic Gordon Brown. Potrivit acestuia, preţurile din ce în ce mai mari la alimente ameninţă prosperitatea globală şi progresele făcute de ţările în curs de dezvoltare. El a anunţat cu această ocazie că Marea Britanie îşi va revizui politica faţă de biocombustibili, despre care multe voci susţin că reprezintă una dintre principalele cauze ale actualei crize.

Guvernul britanic şi-a stabilit ca obiectiv înlocuirea a 5% din consumul de petrol cu consumul de biocombustibili, în următorii doi ani. Combustibilii de provenienţă vegetală au devenit un subiect fierbinte de discuţie la nivel mondial, deoarece aceste culturi canibalizează terenurile agricole şi cresc inflaţia preţurilor la alimentele de bază. Criza mondială este determinată şi de cererea tot mai mare de alimente venită din ţări aflate în plină dezvoltare, precum China şi India, în condiţiile în care producţia este deja afectată de încălzirea climatică. Potrivit lui Josette Sheeran, lumea a consumat mai mult decât a produs în ultimii trei ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite