Mesaje contradictorii de la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Havana Raul Castro pare pregătit să înceapă discuţiile pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Washingtonul, însă fratele său, Fidel nu este de acord cu această idee.

Acest mix de mesaje cubaneze pare să reflecte rezistenţa la mişcarea rapidă a comunismului sub preşedinţia lui Raul Castro. Pe măsură ce Casa Albă pare deschisă discuţiilor, împărţirea puterii în Cuba este mai neclară decât niciodată.

Secretatul de stat Hillary Clinton a descris situaţia delicată prin necesitatea ca administraţia Obama să fie pregătită pentru reluarea relaţiilor cu regimul de la Havana. Făcând referire la dicuţiile la nivel înalt din Cuba, Clinton a menţionat: "cred că este evident că are loc o dezbatere".

O parte a disidenţilor cubanezi nu sunt de acord cu mesajul transmis de fraţii Castro. "Raul Castro spune un lucru, iar Fidel vine în ziua următoare şi spune exact opusul", spune Miriam Leiva, fondatoarea grupului de suport pentru mamele şi soţiile prizonierilor politici cubanezi. "Aceasta nu este o modalitate de conducere a unui Guvern", a mai adăugat aceasta, citată de AP.

Fostul preşedinte Fidel Castro a observat o diminuare a aşteptărilor în relaţiile cu Statele Unite ale Americii şi consideră că preşedintele american Barack Obama a "interpretat greşit" ceea ce părea o declaraţii de conciliere de săptămâna trecută. 

Una dintre probleme pare declaraţia lui Raul Castro din care reiese că este pregătit să discute absolut orice cu negociatorii americani, inclusiv drepturile omului şi libertatea presei în Cuba, ca şi cei 205 de disidenţi de arestul cărora este acuzat Guvernul.

Preşedintele de la Casa Albă a menţionat la Summit-ul Americilor că probabil SUA sunt pregătite pentru un nou început în ceea ce priveşte relaţiile americano-cubaneze şi că în semn de bunăcredinţă, autorităţile cubaneze ar trebui să elibereze prizonierii politici şi să reducă cu 10% taxele pentru transferurile de bani trimişi de cubanezii aflaţi în SUA.

Aceste declaraţii l-au nemulţumit pe Fidel, care a numit analiza făcută de Obama "superficială" şi a spus că liderul american nu are niciun drept în a sugera nici măcar schimbări minore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite