Megasecetă de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, California a fost lovită, an de an, de secetă. Localnicii speră într-o schimbare, dar specialiştii spun că uscăciunea ar mai putea dura încă sute de ani. Profesorii

În ultimii ani, California a fost lovită, an de an, de secetă. Localnicii speră într-o schimbare, dar specialiştii spun că uscăciunea ar mai putea dura încă sute de ani.

Profesorii de la Universitatea din Nebraska au pus la punct un model computerizat pentru a stabili dacă există o legătură între modificările de temperatură de la suprafaţa oceanelor şi perturbarea circulaţiei atmosferice.

Ei spun că modificări minime ale temperaturii apelor oceanice produc blocarea curenţilor de aer umed de deasupra Americii de Nord şi ploile încetează, din lipsa norilor.

Cercetătorii cred că un fenomen similar a mai avut loc între anii 800 şi 1250, când nu a plouat timp de 450 de ani. Acum, conform simulărilor pe computer, zona cea mai afectată va fi California, unde seceta ar putea să mai dureze încă 500 de ani.

Clima Americii este influenţată de temperatura oceanelor

În ultimii ani, California a fost lovită, an de an, de secetă. Localnicii speră într-o schimbare, dar specialiştii spun că ar putea dura sute de ani.

Californienii speră, în fiecare vară, că vor avea parte de o vreme mai ploioasă, care să îi scape de uscăciune. Câţiva specialişti avertizează însă că seceta ar putea să dureze chiar câteva secole! Ei au realizat o similitudine între această perioadă deosebit de uscată şi cea care a avut loc în America de Nord, în perioada 800 - 1250 d.Hr., când seceta a durat 450 de ani.

Experţii spun că şi acum încălzirea globală ar putea determina o "megasecetă" de 500 de ani.

Circulaţia aerului depinde de oceane

Profesorul Song Feng şi colegii săi de la Universitatea din Nebraska au pus la punct un model computerizat pentru a stabili dacă există o legătură între modificările de temperatură de la suprafaţa oceanelor şi perturbarea circulaţiei atmosferice.

Programul a reliefat ce se va întâmpla cu America de Nord pe fondul unor schimbări de temperatură, chiar şi de numai câteva grade, la nivelul apelor oceanice de suprafaţă.

Modificarea temperaturii apei din Oceanul Pacific, cum ar fi de pildă răcirea cu 3 grade Celsius în timpul iernii, va bloca circulaţia curenţilor de aer umed spre continent, iar precipitaţiile vor fi foarte rare în toată America de Nord.

Un alt exemplu a fost simularea încălzirii cu un grad Celsius a apelor Atlanticului. În acest caz, se reduc curenţii ce transportă umezeala din centrul Statelor Unite spre părţile vestice ale continentului.

Zona cea mai afectată, în ambele situaţii, este California. "Când aceste efecte au loc simultan, aşa cum pare să fie cazul de când a început încălzirea globală, California va fi lovită de secetă şi iarna, şi vara", a conchis Feng.

Oceanele induc secete prin modificarea curenţilor de aer

Producerea unor asemenea fenomene a mai avut loc în istoria Pământului şi poate fi considerată "normală". Cercetătorul american avertizează însă că încălzirea globală poate accentua un astfel de fenomen, astfel încât mai multe state americane să fie afectate. O încălzire similară a climei a produs o megasecetă în nordul Americii, care a durat din anul 800 şi până în 1250 d.Hr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite