Medvedv publică proiectul de Tratat pentru securitate europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia rusă a publicat duminică proiectul de Tratat pentru securitate europeană, pe care Rusia l-ar dori adoptat de ţările şi organizaţiile internaţionale din zona euroatlantică, pentru a se "distanţa de moştenirea Războiului Rece".

"Obiectivul este de a crea, în domeniul secuirităţii politico-militare, un spaţiu unit şi indivizibil în zona euroatlantică, pentru a ne distanţa definitiv de moştenirea Războiului Rece", potrivit Kremlinului.

Preşedintele Dmitri Medvedev a prezentat această idee pentru prima dată în iunie 2008, dar iniţiativa nu se bucură deocamdată de o primire prea bună.

O copie după proiect a fost trimisă "liderilor ţărilor vizate şi şefilor organizaţiilor internaţionale din zona euroatlantică", de genul UE, NATO şi OSCE.

Ideea principală a lui Medvedev este ca fiecare stat din acest tratat să-şi asigure securitatea naţională doar ţinând cont de interesele tuturor celorlalţi semnatari ai textului. "Orice măsură în materie de securitate luată de o parte din Tratat trebuie aplicată ţinându-se cont de interesele de securitate ale tuturor părţilor", potrivit articolului 1.

Rusia este îngrijorată de unele iniţiative ale ţărilor din NATO şi alte SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite