Medvedev vrea să-l intimideze pe Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev vrea să determine Washingtonul să renunţe la scutul antirachetă, ameninţând că va desfăşura rachete în Kaliningrad, dar riscă să provoace o reacţie

Preşedintele rus Dmitri Medvedev vrea să determine Washingtonul să renunţe la scutul antirachetă, ameninţând că va desfăşura rachete în Kaliningrad, dar riscă să provoace o reacţie diferită decât cea aşteptată din partea viitorului său omolog american, comentează AFP.

NATO şi-a exprimat îngrijorarea, sugerând că vede o încălcare a acordurilor în materie de control al armelor în eventuala desfăşurare de rachete Iskander în enclava Kaliningrad, între Polonia şi Lituania. Medvedev a explicat că măsura este destinată să „neutralizeze“ scutul antirachetă american.

Efect de bumerang

Totuşi, analiştii au păreri diferite cu privire la reacţia viitoarei administraţii americane la tonul intransigent al lui Medvedev. François ­Heisbourg, consilier special la Fundaţia de cercetare pentru securitate (FRS) de la Paris, consideră că “manevra de intimidare a ruşilor riscă să se întoarcă împotriva lor”. “Dacă se aşteaptă ca SUA să renunţe la scut, se înşeală”, spune el.

“Este adevărat că democraţii nu au fost niciodată la fel de entuziasmaţi ca republicanii de acest proiect costisitor din Europa Centrală. Dar Obama este ultrasensibil la tot ceea ce ar putea să îi creeze imaginea unui om uşor de intimidat”, mai ales că în campanie i s-a reproşat lipsa de experienţă în politica internaţională, remarcă Heisbourg.

“Nu va dori ca la început de mandat să lase impresia că poate fi bruscat”, a explicat el. Andrew Cuchins, director pentru Rusia şi Eurasia la “Center for strategic and international studies” de la Washington, este de părere că Moscova a comis o nouă greşeală de “relaţii publice”, dar aceasta nu ar trebui să împiedice administraţia americană să îşi schimbe abordarea în ceea ce o priveşte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite