Maşina cu bară de protecţie din rumeguş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonezii scot pe piaţă un nou tip de bioplastic, care va fi folosit în locul celui tradiţional pentru confecţionarea unor piese auto Resursele alternative intră în forţă în

Japonezii scot pe piaţă un nou tip de bioplastic, care va fi folosit în locul celui tradiţional pentru confecţionarea unor piese auto

Resursele alternative intră în forţă în industria auto. Automobilele secolului XXI vor avea componente din reziduuri de biomasă şi vor fi reciclabile aproape sută la sută.

Celebra companie japoneză Mazda intenţionează să înlocuiască plasticul tradiţional cu cel obţinut din biomasă. Oficialii Mazda au semnat deja un protocol cu Universitatea din Hiroshima, care a lansat conceptul unui nou tip de bioplastic ce nu va fi obţinut însă din culturile agricole destinate consumului, ci din resturi de rumeguş sau din alte reziduuri nealimentare.

Până în 2013, declară conducerea companiei, elementele din plastic ale automobilelor vor fi înlocuite cu bioplastic, iar acest fapt va reduce considerabil dependenţa de petrol.

Nu toate elementele confecţionate din materiale plastice pot fi reciclate şi nici nu ar fi indicat, dar o parte din ele, cum ar fi bara de protecţie sau carcasa motorului, structuri auto secundare, pot salva materiile prime şi pot contribui, astfel, la protecţia mediului.

Renunţarea la piesele auto confecţionate din material plastic este încă unul dintre dezideratele coloşilor din industria producătoare de maşini.

Multe dintre componentele unei maşini sunt fabricate din material plastic, care este un derivat al petrolului, astfel încât nu numai benzina sau motorina reprezintă o sursă importantă de consum al combustibililor fosili.

Plasticul reciclabil reduce costurile

Petrolul este "irosit" de fabricanţii auto şi pentru piesele din plastic ale unei maşini, fapt care i-a determinat ca, pe lângă grija de a limita consumul de combustibili tradiţionali, înlocuindu-i cu cei ecologici, să apeleze la reciclarea tuturor componentelor unui automobil care sunt confecţionate din plastic.

Pe lângă reciclarea elementelor auto, confecţionate din metal, reciclarea celor din plastic le aduce, astfel, celor din industria automobilistică importante reduceri legate de costuri.

Coloşii auto şi protecţia mediului

Din 2010, toate automobilele noi vor fi reciclabile, în proporţie de 85%, şi, până la 95%, recuperabile, conform Directivei Europene EU 2005/64/EC privind refolosirea, reciclarea şi recuperarea autovehiculelor.

Peste 75% din componentele din plastic ale Mazda sunt, în prezent, confecţionate din plastic reciclabil, iar garniturile şi plăcuţele de frână nu conţin azbest.

Seat intenţionează să ducă la bun sfârşit unul dintre proiectele sale de protecţie şi conservare a mediului înconjurător prin amplasarea de panouri solare la fabrica sa de la Martorell.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite