Mărturii din Gulagul nord-coreean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii deţinuţi povestesc experienţele din închisorile comuniste. Deţinuţi sfâşiaţi de câini, împuşcaţi în faţa altor prizonieri - sunt scene de coşmar descrise de supravieţuitorii regimului de detenţie din statul comunist.

 „Oamenii erau îngroziţi, dar nimeni nu putea spune nimic. A fost mai rău decât modul în care sunt omorâte animalele”, a povestit fostul deţinut Jung Gyoung-il despre execuţia, în 2001, a unui condamnat la pedeapsa capitală acuzat de tentativă de evadare.

Gyoung-il a dezvăluit, cu prilejul unei conferinţe internaţionale organizate la Seul, de nord-coreeni care au supravieţuit regimului de detenţie din statul comunist, că a fost încarcerat timp de trei ani într-o închisoare situată la circa 100 kilometri de Phenian, sub acuzaţia că a spionat pentru Coreea de Sud. El pretinde că acuzaţiile au fost inventate de agenţi de securitate care urmăreau o promovare şi că şi-a recunoscut vina după luni de tortură, în cursul cărora a slăbit zeci de kilograme.

Condamnaţi la înfometare

În 2004, la puţin timp după eliberare, el a fugit în Coreea de Sud împreună cu soţia şi cele două fiice, iar în prezent activează în cadrul unui grup civic de ajutorare a foştilor deţinuţi nord-coreeni.

Jung Gyoung-il susţine că în închisoarea Yodok cei aproximativ 400 de deţinuţi erau nevoiţi să trăiască dintr-o cană de porumb, deşi lucrau în mine, ferme şi fabrici, câte 13 sau chiar 15 ore pe zi. Foarte mulţi deţinuţi au murit de foame sau de alte boli provocate de malnutriţie. “Oamenii mâncau şobolani şi şerpi.

 Era cea mai bună hrană pentru a ne reface sănătatea”, a relatat fostul deţinut în vârstă de 46 de ani. El îşi aminteşte că la un moment dat un deţinut a părăsit pentru 15 minute locul său de muncă pentru a culege câteva fructe, dar a fost prins şi executat.

Controversă

Ani de zile, Coreea de Nord a negat astfel de informaţii din partea celor care au reuşit să fugă în Coreea de Sud. După sosirea la putere a noului preşedinte Lee Myung-bak, Coreea de Sud investighează presupusele abuzuri, inclusiv din sistemul penitenciar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite