Marinari români în pericol! Piraţii somalezi au deschis focul asupra altui vas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Asian Glory a fost capturată de piraţii somalezi pe 1 ianuarie
Nava Asian Glory a fost capturată de piraţii somalezi pe 1 ianuarie

Trei români se află la bordul navelor St. James Park şi Rim, capturate de piraţii somalezi. Conform ediţiei online a australia.to, piraţii au deschis focul asupra altei ambarcaţiuni care s-a apropiat de ele.

Capturată la 28 decembrie în Coridorul de tranzit recunoscut internaţional din Golful Aden, în timp ce se deplasa din Spania către Thailanda, nava St. James Park are la bord 26 membri ai echipajului, printre care şi doi români.

Cargoul a fost ancorat de piraţi lângă Garacad, în nord-estul coastei somaleze. După incidentul din noaptea de marţi spre miercuri, în cursul căruia vasul care s-a apropiat nu a ripostat şi a părăsit zona, St James Park şi-a schimbat poziţia, aflându-se în prezent în largul oraşului Kulub, precizează organizaţia Ecoterra, care monitorizează traficul maritim în zonă. Potrivit unor surse, negocierile ar fi foarte anevoioase.

Nava Asian Glory, cu un echipaj de 25 de membri, printre care şi doi români, a fost capturată la 2 ianuarie 2010. Ea era deţinută lângă Hobyo, în centrul coastei somaleze. După ce în ultima săptămână din ianuarie a oferit asistenţă unei alte nave de piraţi, care rămăsese fără combustibil şi avea probleme tehnice, Asian Glory a preluat alţi cinci piraţi de pe aceasta, fiind în prezent deţinută în largul oraşului Garacad. Negocierile par să fie foarte discrete.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat în nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2009. El s-a îndreptat mai întâi către coasta somaleză a Golfului Aden, lângă LasKorey, unde s-a întâlnit cu forţe din Puntland, existând schimburi de focuri între acestea şi piraţi. Apoi vasul s-a deplasat pe lângă Cornul Africii, spre Garacad, în Oceanul Indian. În prezent, Rim navighează între Garacad şi Kulub. Au fost iniţiate negocieri între piraţi şi proprietarii navei.

Reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, a declarat, pentru Mediafax, că echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul dintre aceştia fiind român, iar ceilalţi nouă sirieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite