Marea Britanie: Primele audieri publice ale Comisiei de Anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă asupra participării Marii Britanii în războiul din Irak îşi începe activitatea marţi cu primele audieri publice, care vor culmina peste câteva săptămâni cu audierea lui Tony Blair, relatează AFP.

Comandanţi, diplomaţi şi înalţi funcţionari vor veni în faţa ceor cinci membri ai comisiei, prezidată de Sir John Chilcot, ce va analiza intrarea în război a Marii Britanii, în continuare foarte controversată.

Chilcot s-a declarat încrezător că va putea prezenta un raport "complet şi informat" asupra procesului de decizie ce a dus la implicarea Marii Britanii în război în pofida opoziţiei din ţară. Potrivit acestuia, comisia nu va servi drept judecător al vinovaţilor, dat nici nu va cruţa pe nimeni.

Printre primii audiaţi vor fi foşi responsabili ai MI6, care, între 2001 şi 2004, au făcut parte din comitetul ce a supervizat dosarul în care Guvernul Blair afirma că Irakul lui Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă.

Peter Ricketts, care a prezidat comisia pentru informaţii externe între 2000 şi 2001, înainte de a ocupa un post important în Ministerul de Externe, va fi printre primele persoane audiate. William Patey, responsabil al departamentului Orientul Mijlociu din Ministerul de Externe în 1999-2002, Simon Webb, responsabil şi consilier în Ministerul Apărării în 1999-2004, şi Michael Wood, consilier juridic în Ministerul de Externe, vor fi de asemenea audiaţi.

Punctul culminant al audierilor, ce se vor încheia în februarie, va fi audierea lui Tony Blair, probabil la începutul lui 2010.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite