Magnaţii petrolului, acuzaţi de minciună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reprezentant NASA afirmă că marile companii petroliere ascund voit dovezi cu privire la efectele negative ale încălzirii globale Cercetătorul James Hansen acuză industria petrolieră

Un reprezentant NASA afirmă că marile companii petroliere ascund voit dovezi cu privire la efectele negative ale încălzirii globale

Cercetătorul James Hansen acuză industria petrolieră de crime împotriva umanităţii şi a naturii. El spune că liderii acestor companii ar trebui condamnaţi.

Unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători în materie de schimbări climatice de la NASA, James Hansen, acuză liderii marilor companii din industria petrolieră de crime împotriva umanităţii şi naturii, notează publicaţia britanică "The Guardian". Printre cei nominalizaţi de cercetătorul NASA se numără ExxonMobil şi Peabody Energy.

Dovezi ascunse

James Hansen cere Congresului Statelor Unite ale Americii ca aceste companii, împreună cu persoanele care răspund de managementul lor, să fie puse sub acuzare şi judecate. Potrivit acestuia, în ciuda evidenţelor privind încălzirea globală şi a efectelor negative pe care aceasta le are asupra omului şi a naturii, coloşii din industria petrolieră au ascuns dovezi cu privire la gravitatea riscurilor.

Acesta susţine că maniera în care s-a distras atenţia de la dovezile ştiinţifice care confirmă aceste riscuri este similară situaţiei privind industria tutunului, când marile companii de profil au negat orice conexiune între fumat şi posibilitatea apariţiei cancerului.

În consecinţă, Hansen acuză marile companii petroliere de dezinformare şi, mai mult decât atât, susţine că ascunderea probelor privind efectele reale ale încălzirii globale s-a făcut în deplină cunoştinţă de cauză.

Dezinformare în şcoli

"Când, din poziţia de lider al uneia din cele mai mari companii petroliere, ascunzi informaţii cu privire la riscurile pe care le prezintă schimbările climatice pentru omenire şi, mai mult, faci ca unele informaţii mincinoase să ajungă în cărţile din care învaţă elevii, atunci eu cred că aceasta este o crimă", spune cercetătorul NASA, citat de "The Guardian".

Potrivit lui Hansen, nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a depăşit deja pragul critic, iar anul 2009 va fi unul crucial, care impune ca maximă necesitate stabilirea unor ţinte clare privind reducerea emisiilor poluante.

În acest sens, cercetătorul NASA a subliniat rolul decisiv pe care va fi nevoit să şi-l asume cel care va prelua preşedinţia SUA. "Problema nu este voinţa politică, ci faptul că la Washington <> , iar democraţia nu funcţionează aşa cum ar trebui", afirmă James Hansen.

Problema nu este voinţa politică, ci faptul că la Washington "banii vorbesc", iar democraţia nu funcţionează aşa cum ar trebui
James Hansen, cercetător NASA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite