Mafia japoneză cere ajutoare de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză financiară, membrii organizaţiei mafiote Yakuza cer bani din fondurile publice. Afacerile merg din ce în ce mai prost pentru temuta Yakuza, care se vede nevoită să strângă cureaua. Mai nou, mafioţii mizează pe ajutorul de şomaj.

Deşi este considerată una dintre puterile economice mondiale, Japonia are de suferit din cauza tăvălugului actualei crize, care a făcut ca debitul public să ajungă la impresionantul procent de 130%.

În degringolada provocată de rata crescută a şomajului şi de lipsa locurilor de muncă, gangsterii din organizaţia Yakuza (un fel de Cosa Nostra a Asiei) fac coadă pentru a primi indemnizaţii de şomaj, ba chiar pensii de invaliditate, arată publicaţia japoneză „Yomuri”.

În acest context, “Oyabun” - boşii Yakuza - au fost siliţi să-şi concedieze o mare parte dintre soldaţi. Odată cu criza au dispărut concesionările de contracte, camăta nu mai rentează ca altădată, iar taxa de protecţie s-a prăbuşit vertiginos.

Din anul 2006, Yakuza are o adevărată „armată” de întreţinut, respectiv 90.000 de angajaţi care îndeplinesc rolul unor adevăraţi războinici. În Japonia, nu există delictul de „asociere de tip mafiot” ori „asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni”.

Astfel că membrii Yakuza nu îşi ascund apartenenţa şi gradul ierarhic pe care îl ocupă, ca şi cum ar fi nişte simpli funcţionari sau angajaţi ai unei firme oarecare. Ei au, în consecinţă, aceleaşi pretenţii la „despăgubiri sociale”.

Bani ajunşi în buzunarele mafioţilor 

În prezent, ministrul japonez al sănătăţii a interzis orice indemnizaţie acordată vreunui membru al organizaţiei Yakuza, încercând să recupereze ceva din banii deja daţi.

Dar din cei 400 de milioane de yeni (circa 3 milioane de euro) plătiţi până acum pentru diverse „pensii” sau „ajutoare de şomaj”, doar o mică parte a fost recuperată, respectiv în cazurile în care funcţionarii statali au avut documentele din care reieşea că cererile de „ajutoare sociale” proveneau de la grupări mafiote locale. Au fost folosite însă şi diverse tertipuri, arată publicaţia „Yomuri”.

Pentru a beneficia de asistenţa socială, unii mafioţi au declarat că au fost excluşi din Yakuza şi că nu îşi pot găsi un job. Unii membri ai organizaţiei au venit la autorităţi cu scrisori false pentru a-şi demonstra excluderea, iar banii obţinuţi i-au ajutat să-şi crească veniturile.

Până nu demult, cifra de afaceri a organizaţiei era estimată la 1.500 de miliarde de yeni anual (circa 11 miliarde de euro). Falimentul unor bănci japoneze a făcut ca aceste sume să îşi piardă urma, iar Ţara Soarelui Răsare să fie supranumită „Italia a Asiei” de către publicaţia „Far Eastern Economic
Review”.

Reduceri de salarii la Cosa Nostra

Vremurile grele cu care se confruntă întreaga lume au lovit din plin şi temuta Mafie din Italia. Presa din Peninsulă afirmă că banii obţinuţi de Cosa Nostra din răpiri şi răscumpărări nu mai reprezintă acum o importantă sursă de venit. În acest context, Cosa Nostra a redus la jumătate salariile oamenilor.

În urma acestor măsuri, un simplu membru al clanului Porta Nuova, din Palermo, nu încasează mai mult de 500 de euro pentru munca pe care o „depune pe teren”, cu mult sub cele 3.000 de euro primite înainte de declanşarea crizei.

În schimb, un „şef de clan” este recompensat cu 1.500 de euro. O nimica toată în comparaţie cu „salariul” de 40.000 de euro pe care îl încasa în urmă cu un an şi jumătate. Nemulţumirile au început să apară, însă, cum în Mafie dreptul la grevă este interzis, oamenii nu au prea multe soluţii.

„Vremurile sunt grele pentru toată lumea şi trebuie să aşteptăm ca economia să-şi revină”, i-a mărturisit unui ziarist italian un şef de clan din Sicilia, supărat că nu le poate plăti oamenilor salariile. Efectele crizei nu se resimt deocamdată în buzunarele celor mai renumite clanuri italiene, care continuă să primescă aceleaşi indemnizaţii de la Cosa Nostra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite