Madeleine Albright: 'Multe confruntãri politice pornesc de la încercãrile autoritãţilor de a controla presa'

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madeleine Albright
Madeleine Albright

'Nu este de mirare cã multe confruntãri politice pornesc de la încercãri ale autoritãţilor de a controla presa. În timpul Primãverii de la Praga, presa a fost cea care a dezvãluit crimele comunismului', a declarat marţi fostul secretar de stat american Madeleine Albright, vorbind la Praga, în deschiderea unui panel în cadrul conferinţei Forum 2000.

'Chiar în ultimele sale zile, Vaclav Havel îşi îndemna colegii europeni sã respecte principiile democraţiei, în timp ce admira flacãra revoluţionarã din lumea arabã', a subliniat doamna Albright, în contextul în care ediţia din acest an a Forum 2000 a fost marcatã de omagierea moştenirii spirituale a fostului preşedinte ceh decedat anul trecut, un susţinãtor ardent al valorilor democraţiei şi respectãrii drepturilor omului.

'Mişcãrile spre aflarea adevãrului ţin de dorinţa noastrã colectivã de a cerceta dincolo de suprafaţã şi de a analiza cu un ochi critic informaţiile ce ne asalteazã', a afirmat Madeleine Albright, remarcând totodatã influenţa crescândã a 'new media' şi a reţelelor de socializare. 'Însã victoria adevãrului depinde şi de capacitatea noastrã de a folosi aceste tehnologii moderne pentru a educa, şi nu pentru a inflama', a explicat ea.

'Când o fatã de 14 ani este împuşcatã pentru cã încerca sã îşi apere dreptul de a învãţa, trebuie sã înţelegem miza aflatã în joc', a subliniat doamna Albright, cu trimitere la cazul tinerei afgane Malala Yousafzai. Malala, în vârstă de 14 ani, a fost rãnitã de gloanţe la umãr şi la cap, de talibani, la 9 octombrie în Mingora, un oraş important din Valea Swat.


Poate cã presa ar trebui sã îi ajute mai mult pe oameni 'sã înveţe despre culturi şi religii. Acestea nu ar trebui sã reprezinte niciodatã o scuzã pentru acte de terorism', a conchis fostul secretar de stat în discursul sãu de aproximativ zece minute rostit în deschiderea panelului 'Human Rights and Media', pe fondul aplauzelor întregii audienţe prezente la Zofin Palace, ce a gãzduit evenimentul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite