Libertatea de exprimare solicitată de politicieni chinezi printr-o scrisoare deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi membri ai Partidului Comunist Chinez cer încetarea cenzurii în privinţa libertăţii de exprimare, într-o scrisoare deschisă. În China este în plină desfăşurare o amplă dezbatere legată de reforma politică.

Potrivit  Wall Street Journal, scrisoarea a fost semnată de 23 dintre cei mai reformişti politicieni şi a fost iniţial publicată în ziarul partidului. Cu toate accesului la document a fost restricţionalt pe teritoriul chinez, el a putut fi vizualizat în afara ţării.

Doi dintre semnatari au confirmat pentru Wall Street Journal că scrisoarea este autentică. Unul a făcut trimitere şi la un recent discurs al premierului Wen Jiabao, în care acesta milita pentru o reformă politică.

"A fost iniţiată de alţii, la sfârşitul lunii trecute. Eu nu am nicio cunoştinţă despre computere. Am citit proiectul şi mi-am exprimat acordul cu conţinutul acestuia. Problema curentă este că presa a fost controlată prea strict", a declarat Li Rui, unul dintre semnatari şi fost secretar al lui Mao Zedong.

"Este greu de spus" ce efect va avea scrisoarea, deşi premierul chinez "a pledat pentru o reformă politică..." a explicat Li Rui. După această afirmaţie convorbirea s-a întrerupt brusc.

"Am scris o asemenea scrisoare pentru că nivelul libertăţii de exprimare este departe de ceea ce prevede prezenta Constituţie", a declarat Jiang Ping, fost decan al Universităţii Chineze pentru Ştiinţe Politice şi Drept, care se af

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite