Lacul Cernica, îngropat în gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei a primit o amendă de 80.000 de lei, pentru că mizeria de pe maluri afectează mediul . Primăria Cernica a fost amendată cu 80.000 de lei pentru depuneri permanente de

Primăria comunei a primit o amendă de 80.000 de lei, pentru că mizeria de pe maluri afectează mediul .

Primăria Cernica a fost amendată cu 80.000 de lei pentru depuneri permanente de materiale de construcţie, pământ şi deşeuri menajere, pe malul şi în apa lacului Cernica, în urma controlului inspectorilor Administraţiei Naţionale "Apele Române". Autorităţile de mediu au luat la control toate râurile şi lacurile din ţară.

Ca urmare a derulării Programului de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, inspectorii ANAR au identificat câteva "zone critice", mai exact locuri unde depozitarea deşeurilor vegetale, lemnoase sau menajere a devenit deja obicei, se anunţă într-un comunicat ANAR.

Cauza principală a acestui fenomen este fie inexistenţa firmelor de salubrizare, fie lipsa de eficienţă a acestor servicii, de regulă pentru că nu există puncte terminus prevăzute pentru depozitarea deşeurilor. Materiale de construcţii în apa lacului Cernica Un prim punct critic este judeţul Ilfov, unde în comuna Cernica inspectorii ANAR au constatat depuneri permanente de materiale de construcţie, pământ şi deşeuri menajere, pe malul şi în apa lacului Cernica.

"În urma controalelor şi avertismentelor repetate atât pe tot parcursul anului 2007, dar şi la începutul lui 2008, Primăria Cernica nu a luat măsuri, astfel că a fost amendată cu suma maximă de 80.000 lei", spune Marius Postelnicesu, directorul ANAR. "Noi am efectuat controale repetate în ultimii 2-3 ani în zonă şi de fiecare dată am dat doar avertismente.

Problemele însă s-au acutizat, în sensul că s-a depus foarte mult pământ în lac pentru a se crea noi terenuri, care ulterior să fie vândute sau închiriate", explică Cristian Badea, inspectorul ANAR care a amendat Primăria Cernica.

"Există acolo cel puţin trei zone critice: zona Institutului Adventist, unde s-au depus materiale de construcţii în apă pentru a se pregăti teren pentru o nouă construcţie, zona Tânganu, unde este o groapă de gunoi neautorizată, şi zona străzii Intrarea Codrului, unde un particular a cumpărat teren, a închis zona şi a depus cantităţi masive de pământ pentru a lărgi ilegal aria proprie.

Toate astea au făcut ca suprafaţa lacului Cernica să se reducă foarte mult şi implicit asta afectează ecosistemul", a mai spus Cristian Badea. "Autorităţile locale trebuie să se conformeze recomandărilor şi avertismentelor primite de la echipele mixte, iar, pe termen lung, trebuie să gândească proiecte fezabile, care să atragă fonduri, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. Modul de depozitare şi reciclare a deşeurilor trebuie rezolvat cât mai bine şi mai repede cu putinţă", susţine directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu.

Deşeuri şi prin râuri


O altă zonă critică se află în judeţul Cluj, în raza comunelor Măguri-Răcătău-Someşul Rece-Gilău, în bazinul superior al Someşului Mic. De aici s-au adunat săptămâna trecută peste 60 metri cubi de deşeuri menajere, vegetale şi peturi, în special din zonele podurilor. Scopul acţiunii a fost asigurarea secţiunilor de scurgere a apei, pentru a evita inundaţiile. Şi în judeţul Maramureş este o zonă critică, în bazinul superior al râului Vişeu, unde s-au identificat peste 600 mc de deşeuri, în special în raza comunei Borşa.

În Bistriţa Năsăud se menţine zona critică pe ruta Maieru-Sângeorz Băi-Năsăud. În judeţul Dolj, au fost colectate aproape 230 mc deşeuri, dintre care cele mai multe au fost recoltate pe râul Jiu, la Răcari (35 mc) şi la Bucavăţ (24 mc). De pe malurile şi albiile râurilor Caraş, Cerna, Miniş, Bârzava-pod Moniom, s-au strâns peste 24 metri cubi de deşeuri, în perioada 11-15 februarie 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite