Va fi Kathryn Bigelow prima regizoare care să cîştige Oscarul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Hollywoodul şi-a construit faima datorită multor generaţii de actriţe, locul femeilor în industria cinematografică americană rămâne infim, iar Kathryn Bigelow ar putea face duminică istorie, dacă va fi prima regizoare care să cîştige Oscarul, informează AFP.

În 82 de ani de istorie a premiilor Oscar, regizoarea de 58 de ani este a patra femeie care concurează pentru statueta decernată celui mai bun regizor, pentru filmul 'The Hurt Locker' (Echipa de foc). Înaintea ei au fost italianca Lina Wertmuller ('Seven Beauties' - 1976), neo-zeelandeza Jane Campion ('Lecţia de pian' - 1993) şi americanca Sofia Coppola ('Lost in Translation' - 2003).

Numărul mic de femei care au dobândit recunoaşterea meritelor lor la Oscar, în afara categoriilor de premii rezervate celor mai bune actriţe, reflectă însăşi funcţionarea industriei cinematografice, este de părere Martha Lauzen, director la Centrul de studii asupra femeilor în televiziune şi cinema de la Universitatea din San Diego. Raportul său despre femeile din cinematografia americană arăta recent că, dintre cele 250 de filme din fruntea box-office-ului din 2009, numai 7% au fost regizate de femei, cifra fiind în scădere faţă de 2008.

Situaţia nu este mai bună nici în celealte sectoare cinematografice: doar 8% din scenariştii celor 250 de filme au fost femei. 'Unul din motive este că mulţi neagă astăzi existenţa problemei locului femeii în industria cinematografică', a declarat ea AFP. Martha Lauzen crede că o victorie duminică a regizoarei Kathryn Bigelow 'ar putea atrage atenţia asupra problemei măcar un moment, ceea ce este totuşi bine.' Însă, adaugă ea, 'trebuie să fim realişti în privinţa semnificaţiei succesului meritat al unei singure femei'.

Kathryn Bigelow, prima femeie care a câştigat acum câteva săptămâni premiul Sindicatului Regizorilor americani, n-a insistat prea mult asupra statutului său de femeie în cursa pentru Oscar. Dar, când a primit la Londra premiul BAFTA pentru cel mai bun regizor, din nou prima dată acordat unei femei, ea a menţionat 'lupta permanentă' pe care trebuie să o ducă femeile în cinematografie. 'Este formidabil dacă eu pot fi o mică sclipire', a apus ea la ceremonia decernării premiilor.

Ironia sorţii, Kathryn Bigelow şi-a construit reputaţia de regizor turnând filme considerate 'masculine', de la fimul de acţiune 'Point Break', la thrillerul 'K-19: Capcana adâncurilor', şi, bineînţeles, filmul de război pentru care este nominalizată, 'The Hurt Locker'.

Fostul soţ al regizoarei, James Cameron, nominalizat şi el la Oscar cu filmul 'Avatar', aprecia recent că 'în termeni tehnici, de meserie adevărată, ea este mult mai talentată decât mulţi regizori bărbaţi'.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite