Karzai către SUA: Nu tolerăm moartea civililor în lupta cu teroriştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a cerut ieri Statelor Unite să înceteze atacurile aeriene după ce 147 persoane au murit în două raiduri americane în această săptămână. "Cerem oprirea acestor operaţiuni", a spus Karzai, la Washington, într-un interviu acordat CNN.

Preşedintele afgan a spus că la începutul celor şapte ani de lupte împotriva talibanilor, oficialii de la Kabul au tolerat atacurile aeriene ale SUA, dar odată cu apariţia deceselor în rândul civililor, acest lucru nu mai poate fi de înţeles. 

"Nu putem să justificăm, sub nicio formă, pentru oricâţi talibani sau pentru orice număr de terorişti importanţi, pierderea de vieţi civile", a spus el.

Rezultatele preliminare ale unei investigaţii efectuate de experţi afgani şi americani arată că în raidurile aeriene de marţi din provincia Farah, femei şi copii au fost ucişi de bombele lansate de avioanele americane.

Lupte violente între talibani şi forţele de securitate afgane şi internaţionale au izbucnit luni în districtul Bala Buluk din provincia Farah, situată în vestul ţării, unde insurgenţii ocupă poziţii bine plasate, provocând astfel bombardamente aeriene din partea americanilor.

Până în septembrie, Statele Unite prevăd sporirea contingentului afgan la 68.000, adică de cel puţin de două ori mai mult decât efectivele existente la instalarea la putere a lui Obama.

Crucea Roşie confirmă


Un purtător de cuvânt al Crucii Roşii (CICR), Jessica Barry, a declarat că mai multe zeci de persoane, printre care femei şi copii, au fost ucise luni în timpul bombardamentului aerian al forţelor americane în vestul Afganistanului.

"Echipa noastră a văzut marţi pe teren zeci de persoane ucise, printre care se aflau femei şi copii", a declarat Barry, potrivit căreia "unul dintre colegii noştri din cadrul Crucii Roşii afgane locale a fost ucis în timpul bombardamentelor, alături de 13 membri ai familiei sale".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite