Kaing Guek Eav, şeful temutei închisori Tuol Sleng, cere eliberarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douch, şeful temutei închisori Tuol Sleng, unde circa 15.000 de persoane au fost torturate şi executate sub khmerii roşii, a cerut vineri achitarea, după ce pledase vinovat pe parcursul procedurii, relatează AFP.

Douch a luat cuvântul pentru ultima dată, recunoscându-şi crimele, dar a spus că nu a fost un responsabil de rang înalt al regimului Pol Pot şi deci nu intră sub competenţele acestei jurisdicţii. "Doresc să fiu eliberat", a spus el.

Preşedintele tribunalului, Nil Nonn, l-a chestionat pentru a încerca să înţeleagă această schimbare radicală, întrebându-l dacă nu ar dori mai degrabă ca judecătorii să ţină cont de cei zece ani de detenţie provizorie pe care i-a efectuat deja.

Însă Douch a confirmat: "Aş dori să fiu eliberat şi vă cer, dacă vreţi, să-i permiteţi coavocatului meu, Kar Savuth, să spună câteva cuvinte".

Avocatul, care a surprins deja Curtea jpi cerând achitarea, a confirmat această solicitare.

Acest demers, lovitură de teatru în condiţiile în care procesul se apropie de final, este în contradicţie absolută cu comportamentul lui Douch de la începerea instrucţiei, când a ales să coopereze cu justiţia şi a spus că acceptă orice pedeapsă.

Ea anulează şi pledoaria avocatului francez al lui Douch, Francois Roux, care s-a desolidarizat joi de confratele său cambodgian şi a cerut acuzării să ţină cont de remuşcările clientului său, pentru a se pronunţa o pedeapsă mai uşoară.

Acuzarea a cerut 40 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Circa două milioane de cambodgieni, adică un sfert din populaţie, au murit sub tortură sau din cauza epuizării şi malnutriţiei în perioada khmerilor roşii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite