Jurnalistul Ernest Vardanian: "M-au făcut să spun că am spionat şi am trădat Transnistria în favoarea Moldovei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui portal de ştiri armean, Ernest Vardanian, jurnalistul de origine armeană arestat la 7 aprilie in Transnistria, fiind acuzat de spionaj pentru R. Moldova, susţine că este torturat în închisoare şi că forţele transnistrene i-au ameninţat familia.

Ernest Vardanian a fost arestat sub acuzaţia de spionaj şi înaltă trădare, fiind dispusă menţinerea sa în custodie pe o perioadă de două luni în Transnistria, regiune mică, săracă şi obscură din Republica Moldova, o relicvă cu vorbitori de rusă din perioada sovietică. Jurnalistul armean, în vârstă de 30 de ani, riscă între 12-20 de ani de închisoare.

Ernest Vardanian cere ajutor pentru soţia şi cei doi copii ai săi, care, susţine el, este ameninţată de autorităţile transnistriene.

Vă rog mult de tot, salvaţi-mi viaţa si pe cea a copiilor mei. M-au făcut să spun ca am spionat şi am trădat Transnistria în favoarea Republicii Moldova. Mă lovesc periodic şi mă ameninşă că mă vor supune unor acte de tortură care nu lasă urme. Mi-au ameninţat soţia şi copii, a declarat jurnalistul, potrivit Armenia Now.

Informaţiile privind arestarea jurnalistului au venit o săptămână mai târziu. Nu se ştie cu exactitate pe ce se bazează acuzaţiile, deşi Vardanian a fost extrem de critic faţă de autorităţile separatiste în relatările sale pentru agenţia rusă de ştiri Novîi Region.

Ambasada SUA din Moldova şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu arestarea unui jurnalist moldovean în regiunea separatistă Transnistria sub acuzaţia de spionaj, precizând totodată că drepturile legale şi ale omului trebuie respectate în acest caz, potrivit Associated Press.

Ambasadorul american în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, a discutat despre arestare cu liderul separatist Igor Smirnov la 14 aprilie, la Tiraspol, capitala regiunii separatiste. Smirnov i-a spus diplomatului american că acest caz este secret, potrivit agenţiei oficiale transnistrene Olvia-Pres.

Ambasada Statelor Unite rămâne profund preocupată de arestare şi de procedurile sub care jurnalistul este reţinut de autorităţile transnistrene. Cerem cu fermitate ca în acest caz să fie respectate cu stricteţe standardele internaţionale privind drepturile fundamentale ale omului şi cele legale, se arată într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite