Jocurile Toxice de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare maratonist al lumii vrea să refuze Jocurile Olimpice. Smogul cvasipermanent din Beijing, una dintre cele mai poluate capitale ale lumii, i-a determinat pe oficialii Jocurilor Olimpice

Cel mai mare maratonist al lumii vrea să refuze Jocurile Olimpice.

Smogul cvasipermanent din Beijing, una dintre cele mai poluate capitale ale lumii, i-a determinat pe oficialii Jocurilor Olimpice să lanseze un avertisment cu privire la riscurile la care se pot expune atleţii şi vizitatorii străini care vor asista la apropiatele competiţii sportive.

Cele peste trei milioane de vizitatori aşteptaţi să vină în luna august, la Jocurile Olimpice de la Beijing, sunt sfătuiţi să nu-i imite pe atleţi şi să-şi reducă exerciţiile fizice, deoarece pot suferi din cauza gradului mare de poluare din capitala chineză. În special persoanele care suferă de astm ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie
din cauza smogului care acoperă frecvent cerul Beijingului, avertizează un medic din capitala chineză, citat de ziarul britanic "The Times".

"Majoritatea activităţilor vor avea loc în aer liber, iar vizitatorii vor depune cu siguranţă un efort în plus, chiar şi numai prin alergătura între locurile de desfăşurare a competiţiilor sportive şi zonele turistice. Această activitate fizică crescută, combinată cu expunerea la poluare, ar putea afecta mult organismul", spune medicul Ahmed Fahmi, directorul organizaţiei International SOS. Aceasta consiliază guverne, companii şi comitete olimpice cu privire la gestionarea personalului olimpic în timpul competiţiei.


Atleţii, cei mai afectaţi


Fahmi îi sfătuieşte pe vizitatorii care suferă de astm să efectueze înainte de călătorie un control medical amănunţit. Oficialii delegaţiei sportive din Marea Britanie încearcă în prezent să găsească soluţii pentru a combate efectele poluării asupra performanţei atleţilor, în special cei implicaţi în competiţiile de anduranţă. Medicii delegaţiei vor testa sportivii împotriva astmului, iar cei sensibili vor primi medicaţie specializată. În plus, sportivii vor avea diete bogate în peşte şi vor fi trataţi cu măşti faciale antipoluare.


Pe măsură ce se apropie data începerii Jocurilor Olimpice, nivelul particulelor toxice din aerul Beijingului îi îngrijorează din ce în ce mai tare pe competitori, antrenori, sponsori şi şefi de delegaţii. Beijingul este situat într-o zonă depresionară care, în funcţie de direcţia vântului, se umple de emisiile fabricilor sau de praful provenit din câmpiile mongole.


În luna decembrie, meteorologii au măsurat un nivel-record al poluării aerului,respectiv de 12 ori mai mare decât recomandările maxime ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Autorităţile chineze au închis mai multe fabrici şi au redus cu o treime traficul din Beijing, sperând ca, prin reducerea poluării, 70% din zilele competiţiei să aibă "cer albastru".

Mulţi atleţi vor veni în ultimul moment să participe la competiţie, însă medicii avertizează că aceştia au nevoie de cel puţin 10 zile pentru a se adapta la aerul poluat. Atletul etiopian Haile Gebrselassie, considerat cel mai bun maratonist al lumii, a declarat că ar putea lipsi de la proba maratonului de teama poluării. "A alerga mai mult de două ore în aceste condiţii este foarte dificil. Şi doar să te plimbi e greu", a spus recent acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite