Israelul îşi explică ofensiva din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Susţinem nu numai cauza israeliană, ci şi pe cea a forţelor pragmatice din lumea arabă. Extremismul ameninţă nu numai Israelul, ci şi statele pragmatice arabe din Orientul Mijlociu”, a

„Susţinem nu numai cauza israeliană, ci şi pe cea a forţelor pragmatice din lumea arabă. Extremismul ameninţă nu numai Israelul, ci şi statele pragmatice arabe din Orientul Mijlociu”, a declarat, ieri, David Oren, ambasadorul statului Israel la Bucureşti,  România. Confruntarea forţelor israeliene cu organizaţia radicală Hamas, a arătat el, a fost declanşată ca răspuns la permanentele tiruri de rachete şi mortiere împotriva  zonei de sud a Israelului şi a populaţiei civile care locuieşte acolo.

În 2007, Hamas a cucerit prin forţă Fâşia Gaza la doi ani după retragerea unilaterală a Israelului, şi de-atunci a lansat împotriva localităţilor israeliene învecinate 12.000 de rachete. Ambasadorul a calificat Hamas drept „organizaţie teroristă, fanatică, sprijinită de Iran şi Siria”, care nu vrea să recunoască condiţiile„cvartetului” însărcinat cu soluţionarea conflictului din Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU şi UE).

În aceste condiţii, Israelul nu a avut o altă opţiune decât să recurgă la autoapărare, principiu recunoscut de dreptul internaţional. Acest război, a mai arătat ambasadorul, nu este îndreptat împotriva  civililor palestinieni, ci vizează distrugerea infrastructurii militare a Hamas. „Încă nu am folosit întreaga noastră forţă, tocmai pentru a afecta cât mai puţin populaţia civilă. Această intenţie este demonstrată şi de faptul că autorităţile israeliene au permis intrarea în Gaza a peste 200 de camioane cu ajutoare umanitare”, a spus el.

Israelul va continua, însă, procesul politic  care se va finaliza prin crearea statului palestinian ce va coexista cu Israelul, condiţie ce va aduce stabilitatea în Orientul Mijlociu, a conchis E.S. David Oren.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite