"Israel mai are la dispoziţie câteva zile pentru a ataca centrala nucleară a Iranului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul are timp până în week-end să lanseze un atac militar asupra primei centrale nucleare a Iranului, înainte ca riscul umanitar al unui atac să devină prea mare, este de părere fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton.

Săptămâna trecută, au apărut informaţii conform cărora, sâmbătă, Rusia va ajuta Iranul cu încărcarea combustibilului nuclear în reactorul de la Bushehr.  Dacă până atunci nu va fi atacată centrala, ulterior un atac ar însemna declanşarea de radiaţii nocive, susţine Bolton.

Michael Oren, ambasadorul Israelului în Statele Unite, a declarat, pentru Fox News, că ţara sa speră că sancţiunile ce urmează să fie aplicate Iranului vor duce la o schimbare a atitudinii liderului iranian.

Deşi oficialii iranieni insistă că reactorul este pentru "scopuri paşnice", Bolton a avertizat asupra pericolului: "Pe lângă uraniul îmbogăţit, asta înseamnă o a doua cale pentru Iran de a construi arme nucleare."

Bolton, care a fost ambasadorul SUA în timpul administraţiei Bush, şi-a exprimat îndoiala asupra posibilităţii ca Israel să planifice un atac militar, dar a sugerat că nu exclusă varianta.

"În cazul în care au gând să facă ceva, cu siguranţă nu vor vorbi despre asta", a spus el.

Bolton a menţionat că reactorul oferă Iranului ceva ce nici Irak şi nici Siria nu au fost niciodată în măsură să realizeze, pentru că instalaţiile lor au fost distruse.

"Iranul ar realiza ceva ce nu deţine nici un alt adversar al Israelului şi nici un alt inamic al Statelor Unite, iar asta este un reactor nuclear în stare de funcţionare", a spus Bolton, pentru FoxNews.

Oficialii iranieni au avertizat Israelul, marţi, să nu ia măsuri militare, pentru că s-ar expune unui risc imens.

"Am putea pierde o centrală electrică, dar întreaga existenţă a regimului sionist va fi pusă în pericol", a declarat Ahmad Vahidi, ministrul iranian de apărare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite