Israel: Premierul Netanyahu a ordonat armatei, în 2010, sã pregãteascã un atac împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apãrãrii Ehud Barak au dat ordin armatei, în 2010, sã pregãteascã un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, anulat în cele din urmã, a informat duminicã un post israelian de televiziune, citat de AFP.

Potrivit canalului particular de televiziune '2', ordinul nu a fost dus la îndeplinire din cauza opoziţiei şefilor de la acea datã al Statului-Major, generalul Gaby Ashkenazi, şi al Mossadului, Meir Dagan.

La finalul unei reuniuni a 'Forumului celor şapte', instanţã a celor mai importanţi şapte miniştri şi la care erau prezenţi generalul Ashkenazi şi Meir Dagan, premierul Netanyahu a ordonat sã se mãreascã nivelul de pregãtire a armatei la 'P plus', cod ce aratã cã militarii trebuie sã fie pregãtiţi sã treacã la acţiune.

Meir Dagan s-a opus însã acestei iniţiative, potrivit televiziunii menţionate, subliniind cã decizia privind declanşarea rãzboiului împotriva Iranului poate fi luatã numai de cabinetul de securitate, ce reuneşte un numãr de 15 miniştri, în timp ce şeful Statului-Major şi-a exprimat temerea cã ridicarea nivelului alarmei ar putea 'duce la noi evoluţii pe teren', a adãugat canalul '2'.

Într-un interviu acordat postului de televiziune citat, Ehud Barak a afirmat cã şeful Statului-Major i-a rãspuns lui Netanyahu cã armata nu este pregãtitã, deoarece nu dispune de mijloacele operaţionale pentru a desfãşura un atac împotriva Iranului. Potrivit ministrului apãrãrii, decizia de a mãri nivelul alarmei 'nu înseamnã în mod neapãrat rãzboi'. În cele din urmã, proiectul atacului a fost abandonat.

La rândul sãu, site-ul cotidianului Haaretz a fãcut cunoscut cã, dupã ce a demisionat din funcţie, generalul Ashkenazi le-a spus celor apropiaţi cã armata era pregãtitã pentru atac, însã a considerat cã o asemenea opţiune ar fi reprezentat o 'eroare strategicã'. Dupã ce a pãrãsit Mossadul, Meir Dagan a calificat ca 'prosteascã' ideea atacãrii Iranului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite