Irom Sharmila, femeia din India care face greva foamei de 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit tlaxcala.es, Irom Chanu Sharmila a intrat în greva foamei la 2 noiembrie 2000, după ce a fost martoră la uciderea a zece persoane de către armată, într-o staţie de autobuz din apropierea casei sale. "Doamna de fier din Manipur", numele statului indian defavorizat din apropierea frontierei cu Myanmar, în vârstă de 38 de ani, a fost arestată imediat după ce a intrat în greva foamei, pentru tentativă de sinucidere. Ea a fost, ulterior, trimisă într-un spital din cadrul unei închisori, unde a fost alimentată cu forţa, prin perfuzii, de trei ori pe zi.

Eliberată prin hotărârea unor tribunale locale, ea a reluat greva foamei, fiind arestată din nou. În prezent, ea este deţinută la Spitalul Jawarharlal Nehru din Imphal, capitala statului Manipur.

Acţiunea ei hotărâtă vizează abrogarea legii privind acordarea de puteri speciale forţelor armate, adoptată în 1990 (Armed Forces Special Powers Act, AFSPA), care le permite să deschidă focul pe loc şi să aresteze suspecţi fără să aibă un mandat în acest sens.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite