Iranul neagă că lucrează la fabricarea unei bombe nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teheranul dezminte fabricarea unei bombe nucleare
Teheranul dezminte fabricarea unei bombe nucleare

Iranul a negat faptul că lucrează în prezent la fabricarea unei bombe nucleare şi a calificat marţi drept un "scenariu" informaţiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit cărora Teheranul a efectuat lucrări în vederea testării unei componente cruciale pentru fabricarea unei bombe nucleare, titrează AFP.

Unele state sunt nemulţumite că poporul nostru îşi apără drepturile nucleare, a declarat Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, într-o conferinţă de presă.

Când ţările occidentale doresc să facă presiune asupra noastră, ele fabrică astfel de scenarii, care sunt inacceptabile, a adăugat oficialul iranian.

Teheranul lucrează la un plan de testare a unui iniţiator de neutroni, component al bombei nucleare ce declanşează explozia, acrie The Times, care face referire la un document iranian.

Potrivit mai multor surse din cadrul unor agenţii de informaţii au apeciat că documentul este datat de la începutul anului 2007, la patru ani de la suspendarea presupusă de către Iran a programului de armament.

Documentul, elaborat în limba persană, descrie utilizarea unei surse de neutroni, hidrura de uraniu.

Potrivit experţilor consultaţi de ziar, nici o utilizare civilă sau militară nu ar justifica un astfel de demers.

Întotdeauna Iranul a susţinut că programul său nuclear este civil în totalitate, dar o parte a comunităţii internaţionale îl suspectează că încearcă să obţină în secret uraniu puternic îmbogăţit pentru fabricarea unei bombe atomice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite