Iranul vinde motorină Irakului, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni din partea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse din industrie, Iranul şi-a asigurat un acord prin care va exporta aproximativ 19.000 de barili de motorină pe zi Irakului în acest an, în pofida ameninţărilor cu sancţiuni primite din partea Statelor Unite ale Americii, informează Reuters.

Acordul arată că Iranul este încrezător nu numai că poate ocoli ameninţarea cu sancţiuni din partea SUA împotriva furnizorilor de combustibil pentru propriul său consum, dar şi că poate acţiona chiar ca un trader prin vânzarea de combustibil ţării vecine. Contractul ar urma să intre în vigoare în această lună, au precizat sursele citate, în afara sezonului de exporturi de motorină ale Iranului.

Exporturile Republicii Islamice au loc în mod obişnuit în perioada de cerere internă scăzută de energie, din aprilie şi până în vară. Acordul se va derula pe întreg restul anului, au mai precizat sursele.

Avem un contract pe termen lung cu Irakul, care este peste exporturile noastre din timpul sezonului de vară, a declarat o sursă apropiată înţelegerii, fără a oferi detalii suplimentare.Traderii spun că acordul ar putea avea o valoare cuprinsă între 500-600 de milioane de dolari.

Iranul şi-a redus drastic consumul de motorină anul trecut, când producţia internă mare de gaze naturale i-a permis să consume mai puţină motorină pentru producerea de energie.

Teheranul a importat între 600.000-900.000 de barili de motorină lunar în perioada septembrie-decembrie 2009, potrivit traderilor. În decembrie, Iranul a achiziţionat aproximativ 2 milioane de barili de motorină de la grupul Hin Leong din Singapore.

Iranul nu alocase iniţial fonduri pentru importuri de motorină în bugetul pentru anul financiar care se încheie la 21 martie 2010, anticipând că va îndeplini cerinţele locale datorită producţiei mai mari de gaze. Însă Iranul, membru OPEC, a trebuit să reia importurile în septembrie din cauza întreruperilor în alimentarea cu gaze din ţară.

Plasat pe locul al 5-lea în topul mondial al exportatorilor de petrol, Iranul nu are capacitatea de rafinare pentru a asigura consumul intern de combustibil şi se bazează puternic pe importurile de pe pieţele internaţionale pentru a acoperi diferenţa. Astfel, cel mai probabil, Iranul va acoperi de pe pieţele internaţionale o parte din combustibilul necesar pentru a deservi contractul de livrare de motorină cu Irakul.

Importurile sunt un subiect sensibil pentru Iran, în contextul în care SUA au ameninţat statul cu sancţiuni cu scopul de a opri programul nuclear.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite