Iran, principalul susţinător al terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a rămas cel mai activ stat din punct de vedere al sponsorizării terorismului, potrivit raportului anual de terorism întocmit de Statele Unite pe 2009.

"Sprijinul material, financiar şi logistic al Iranului pentru terorism şi grupurile militante din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, a avut un impact direct asupra eforturilor internaţionale de a promova pacea, a ameninţat stabilitatea economică din Golf şi a subminat creşterea democraţiei. Iran a rămas principalul susţinător al grupurilor care se opun procesului de pace în Orientul Mijlociu", se arată în raportul citat de Jerusalem Post.

De asemenea, se atrage atenţia asupra furnizării de arme grupurilor palestiniene precum Hamas, Jihadul islamic sau Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei. În plus, Teheranul a oferit "sute de milioane de dolari" pentru a sprijini şi antrena Hezbollah, găzduind mii de luptători ai grupului în taberele de antrenament din Iran.

În raport se mai arată că "în timp ce Israel a rămas vulnerabil în faţa atacurilor cu rachete lansate din Gaza, a înregistrat progrese în confruntarea cu ameninţarea prezentată de atentatorii sinucigaşi şi rachetele din teritoriile palestiniene".

În 2009, atacurile teroriste au scăzut cu 6% la nivel mondial şi, pentru prima oară de când acest raport este întocmit (după atentatele din 9 septembrie 2001), au avut loc mai multe atacuri în Asia de Sud decât în Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite