Invazia crabilor ameninţă fauna marină a Antarcticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă cred că, odată cu creşterea temperaturii oceanului, un habitat natural unic din apele de mică adâncime ale Peninsulei Antarctice va fi transformat complet din cauza

Oamenii de ştiinţă cred că, odată cu creşterea temperaturii oceanului, un habitat natural unic din apele de mică adâncime ale Peninsulei Antarctice va fi transformat complet din cauza afluxului masiv de crabi.

Crabii se numără printre cei mai mari prădători marini, iar absenţa lor din apele reci ale Antarcticii a permis dezvoltarea unei populaţii unice de animale cu cochilie, care acum vor fi decimate sub noua ofensivă.

"Crabii bat la uşă", spune Sven Thatje, membru al Centrului Oceanografic de la Universitatea Southampton.


"Creşterea rapidă a temperaturilor în largul Peninsule Antarctice creează condiţiile revenirii acestor prădători în regiune, după o absenţă de zeci de milioane de ani", explică acesta.

Temperaturile de suprafaţă ale oceanului, în partea vestică a Peninsulei, au crescut cu 1 grad Celsius în ultimii 50 de ani, adică dublu faţă de media globală. "Populaţiile de crabi s-au stabilit deja în apele adânci şi ceva mai calde. E doar o chestiune de timp pentru ca aceştia să se extindă în habitatele apelor de mică adâncime ale Antarcticii şi să modifice radical structura faunei marine", mai spune acesta.


Viaţa marină din Antarctica este o combinaţie rară de păianjeni de mare, isopode marine şi peşti care stau pe fundul mării.


Sistemul sangvin al acestor animale marine conţine un "antigel" care le împiedică să îngheţe în apele extrem de reci ale Antarcticii.


În absenţa crabilor şi a altor prădători rapizi, precum rechinii, singurii prădători ai regiunii sunt stelele de mare şi uriaşii viermi-panglică, ale căror mişcări sunt mult mai încete.


"Crabii nu îşi pot elimina magneziul din sânge, astfel că, atunci când se mişcă mai încet, din cauza temperaturii reci, magneziul îi ucide", arată cercetătorul Sven Thatje. Scoicile, melcii şi alte animale marine cu cochilie au evoluat în nişte specii rare, ca parte a unui lanţ trofic neobişnuit.


Tocmai datorită lipsei prădătorilor rapizi, fauna marină a Antarcticii arată ca o comunitate primitivă, veche de sute de milioane de ani. Invazia crabilor ar distruge această biodiversitate în ultimul loc cu adevărat sălbatic al planetei. (Livia Cimpoeru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite