Internet de mare viteză datorită LHC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de computere a acceleratorului de particule de la CERN va revoluţiona internetul

Internetul intră într-o nouă eră datorită unei reţele de supercomputere, numită “Grid” şi creată special pentru acceleratorul de particule de la Geneva, scrie cotidianul britanic “Times”.  Gridul, o reţea de 100.000 de computere localizate în 33 de ţări, urmează a fi conectat la acceleratorul de particule LHC, el fiind creat pentru a servi proiectelor de cercetare şi inginereşti, care folosesc o mare cantitate de date.

Crearea Gridului, în valoare de 500 de milioane de euro, a fost necesară pentru gestionarea imensei cantităţi de date pe care ar trebui să le producă LHC în fiecare an – 15 petabytes sau 15 milioane de gigabytes, care ar umple 20 de milioane de CD-uri. 

Filme descărcate în câteva secunde

Una dintre primele sarcini ale Gridului va fi gestionarea datelor brute pentru experimentele CERN pentru a găsi dovada existenţei bosonului Higgs, aşa-numita particulă a lui Dumnezeu.

Totuşi, dincolo de uzul ştiinţific, Gridul îşi va găsi în final o utilizare practică, ce va fi simţită de internauţi în viaţa de zi cu zi. Cu ajutorul Gridului, viteza de descărcare a internetului va fi revoluţionată, susţin cercetătorii de la CERN (Centrul European de Cercetare Nucleară). Un film artistic, de exemplu, poate fi descărcat în computerul personal în numai câteva secunde, iar procesarea unui album muzical va dura numai o secundă. Comunicarea video-telefonică poate costa tot atât cât o convorbire obişnuită.

Accelerarea cercetării medicale

Gridul a fost deja folosit pe scară mai redusă în cercetarea unor boli precum malaria şi gripa aviară. “Gridul nu poate găsi un tratament pentru cancer, dar poate accelera găsirea unui tratament”, a declarat dr. Bob Jones, cercetător la CERN, explicând că, dacă în prezent căutarea unui tratament poate dura un deceniu, Gridul poate reduce această perioadă la câteva săptămâni.

“Modul tradiţional de a găsi un tratament pentru boli  este mixarea diferitelor medicamente în laborator. Prin folosirea Gridului, cercetătorii vor realiza sute de mii de simulări pentru a crea o listă scurtă a celor mai probabile medicamente care pot oferi un tratament ”, afirmă David Britton, profesor de fizică la Universitatea din Glasgow.

Gridul, mai bun ca webul

Mulţi consideră că internetul şi webul reprezintă acelaşi lucru. În realitate, între cele două noţiuni există o diferenţă. Internetul este o masivă reţea de reţele, care leagă milioane de computere din întreaga lume. Webul este un model de punere în comun a informaţiilor, care are la bază internetul şi care permite ca informaţia să fie accesată prin intermediul internetului.

Dr. Bob Jones, cercetător de la CERN, explică diferenţa dintre Web şi nou-creatul Grid.  “Webul permite accesarea informaţiilor de pe alte computere. Gridul permite nu numai accesarea informaţiilor, dar şi folosirea resurselor şi a puterii de procesare a computerelor respective”, a declarat el, citat de “Times”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite