Curtea Internaţională de Justiţie nu va emite un verdict asupra independenţei Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga nu va da niciun verdict asupra independenţa Kosovo. CIJ va trebui să ia în considerare regula că recunoaşterea statelor este o chestiune de suveranitate a statelor care recunosc, a declarat preşedintele sloven Danilo Tirk într-un interviu pentru publicaţia sârbă Politika, potrivit Tanjug.

Curtea de Justiţie poate analiza circumstanţele în care a fost proclamată independenţa, îşi poate exprima opinia asupra acestor circumstanţe, însă nu poate norma politica de recunoaştere a statelor. Este o chestiune de suveranitate a fiecărui stat în parte. De aceea nu trebuie să aşteptăm multe de la opinia consultativă a Curţii cu sediul la Haga, a declarat preşedintele sloven.

Danilo Tirk consideră că avertismentul preşedintelui CIJ Hisashi Owada este potrivit, subliniind că toţi cei care se aşteaptă ca instanţa să emită un verdict sub noţiunea de opinie se înşală. O opinie este doar o opinie, a spus el.

Tirk, care este şi profesor de drept internaţional, a subliniat că problema unei declaraţii unilaterale de independenţă este totdeauna disputabilă şi legată de tensiuni politice şi că, în acest sens, reprezintă o ameninţare la pacea lumii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite