Insulă ecologică, în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noul cartier comercial din Emirate automobilele nu vor avea acces Oraşul Dubai îşi va mări suprafaţa prin amenajarea unei insule artificiale. În această zonă poluarea va fi zero.

În noul cartier comercial din Emirate automobilele nu vor avea acces

Oraşul Dubai îşi va mări suprafaţa prin amenajarea unei insule artificiale. În această zonă poluarea va fi zero.

Renumitul arhitect olandez Rem Koolhaas a conceput proiectul unui oraş ecologic care va ocupa o întreagă insulă artificială creată special în Golful Persic.

Insula ecologică e gândită să adăpostească un număr de locuitori egal cu cel al Manhattanului. Ea va fi, de fapt, o frumoasă zonă comercială, inedită chiar prin faptul că este izolată de restul oraşului.

Clădirile, puse la umbră

Turnurile mici de statură sunt răspândite ca o pavăză la graniţele oraşului, pentru a feri de soare blocurile în care locuiesc oamenii. Umbra binefăcătoare va reduce consumul de energie electrică, deoarece locuitorii vor folosi mai puţin aerul condiţionat.

Insula, de formă pătrată, va fi racordată la sistemele de transport ecologice ale oraşului principal, respectiv metroul şi transportul pe cablu, în gondole. În rest, pe toate străzile ei se va circula numai pe jos, cu bicicleta sau cu rolele, importul maşinilor fiind interzis.

De altfel, insula va fi o realizare arhitectonică demnă de renumele lui Koolhaas, urmând să îmbine formele generice cu cele fantastice.

Scări rulante pornind din trotuare

Insula va fi împărţită în mai multe zone identice, în care se vor afla blocuri înalte, cu terase spiralate, pe care vor fi plantate câteva mii de specii de flori. Trotuarele vor fi mobile şi se vor "încolăci" în jurul blocurilor, sub formă de scări rulante exterioare.

Prin centrul insulei va trece un bulevard care va fi copia identică a celebrului Champs Elysees, din Paris. O mulţime de parcuri vor fi "strecurate" printre clădiri, izolate de restul oraşului prin ziduri, imitând cunoscuta grădină "Corniche" din Beirut.

Specialiştii subliniază că, deocamdată, insula nu se poate susţine singură din punct de vedere energetic, chiar dacă va fi alimentată cu energia solară captată de panourile plasate pe clădiri. Dacă edilii vor găsi un mijloc sustenabil de producere a curentului electric, această insulă ecologică ar putea deveni un model pentru oraşele viitorului.

25 de blocuri imense de bazalt vor constitui fundaţia insulei artificiale din Dubai

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite