Insulă artificială pentru Heathrow

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boris Johnson, principalul candidat al Partidului Conservator din Marea Britanie la Primăria Londrei, a anunţat, de curând, că susţine construirea unui nou aeroport în estuarul

Boris Johnson, principalul candidat al Partidului Conservator din Marea Britanie la Primăria Londrei, a anunţat, de curând, că susţine construirea unui nou aeroport în estuarul Tamisei.

De asemenea, el reclamă închiderea lucrărilor la cea de a treia pistă de aterizare, cât şi la cel de-al şaselea terminalal Aeroportului Heathrow. Johnson a cerut guvernului să reexamineze planurile pentru noul aeroport care urmează să fie ridicat pe o insulă artificială, aducând în sprijin exemplul Hong Kongului.

"Dacă vă veţi uita la celelalte state care au avut probleme de acest fel, veţi vedea că nu este imposibil să mutăm Aeroportul Heathrow pe o insulă artificială", a spus Johnson. Aeroportul Heathrow a fost înfiinţat în anul 1943, rolul jucat atunci de acest amplasament fiind cel de aeroport militar.

De-a lungul timpului, Heathrow a devenit cel mai mare aeroport londonez, iar numărul zborurilor care au loc anual se ridică la 72.000. Şi alţi oficiali britanici consideră, la rândul lor, că actualul aeroport este prost plasat şi susţin crearea unei insule artificiale în largul Tamisei pe care să fie strămutat Heathrow. Heathrow, principalul aeroport din Londra, care se află la 24 kilometri de centrul capitalei Marii Britanii, este subiectul unei dispute mai vechi legate de strămutarea sa pe o insulă artificială în estuarul Tamisei.

Controversele legate de acest subiect sunt destul de aprinse, dar propunerea de a construi un aeroport pe o insulă, în largul unui fluviu, nu este deloc nerealistă, având în vedere că şi alte capitale ale lumii, printre care se numără şi Hong Kong, au cheltuit miliarde de dolari pentru realizarea aceluiaşi deziderat.


Heathrow, o sursă permanentă de poluare


Din acest loc se efectuează multe zboruri şi există în permanenţă riscul unor accidente. Heathrow este amplasat în zona cea mai populată a Marii Britanii. În anul 2005, guvernul britanic a refuzat un plan similar de a construi un aeroport în estuarul Tamisei, argumentând că un astfel de proiect ar fi foarte periculos pentru mediul înconjurător şi ar distruge habitatul păsărilor sălbatice care trăiesc în acea zonă. În plus, guvernanţii britanici au invocat la acea vreme şi costurile uriaşe pe care le-ar presupune realizarea unui astfel de proiect.

Cea de-a treia pistă care se află în construcţie se presupune însă că va fi o sursă de emisii semnificative şi necontrolate de dioxid de carbon şi nitrogen, un motiv în plus care ridică serioase probleme legate de poluare. Ministerul britanic al Transporturilor nu este de acord însă cu propunerea lui Boris Johnson.

Lordul Soley, directorul de proiect care presupune extinderea actualului Aeroport Heathrow, şi nu strămutarea sa, a declarat că nu consideră necesară construirea unui aeroport nou, deoarece acest lucru ar duce la închiderea actualului Aeroport Heathrow care nu şi-ar mai găsi astfel utilitatea. În plus, vor rămâne pe drumuri 72.000 de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite