India şi Pakistanul, la prima întâlnire după atentatul de la Mumbai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul pakistanez pentru Afaceri Externe Salman Bashir
Secretarul pakistanez pentru Afaceri Externe Salman Bashir

India şi Pakistanul au reluat joi discuţiile bilaterale, în mod oficial, în încercarea de a relansa dialogul de pace, întrerupt după atentatele de la Mumbay din noiembrie 2008, soldate cu 166 de morţi, informează publicaţia New York Times.

Cu toate acestea, nu se aşteaptă decât un uşor progres concret de la prima întâlnire, care are loc joi la New Delhi, între secretarul indian pentru afaceri externe Nirupama Rao şi omologul său pakistanez Salman Bashir.

Chiar şi înainte de debutul întâlnirii au apărut diferende între cele două ţări rivale din Asia de Sud privind ordinea de zi, Pakistanul dorind o revenire imediată la un amplu dialog, în timp ce India ar dori ca discuţiile să fie centrate pe problema terorismului, o dorinţă întărită încă o dată după atentatul de la 13 februarie din oraşul indian Pune, soldat cu 16 morţi.

Miercuri, cu câteva ore înainte de sosirea în India a lui Bashir, soldaţii indieni staţionaţi la frontiera cu Pakistanul au spus că au fost supuşi unor focuri de armă din partea forţelor pakistaneze.

Nu sunt extrem de optimist, a comentat cu puţin timp înainte de debutul întâlnirii ministrul indian de interne Palaniappan Chidambaram, în timp ce un alt responsabil al guvernului a subliniat, sub protecţia anonimatului, 'deficitul de încredere' care există după atentatele de la Mumbai, pe care India le-a atribui unei grupări islamiste pakistaneze.

Nirupama Rao şi Salman Bashir şi-au strâns mâinile joi dimineaţă în faţa unui fost palat regal din centrul capitalei federale.

L-am primit în această dimineaţă pe secretarul pentru afaceri externe din Pakistan, dl Salman Bashir, şi aştept cu nerăbdare aceste discuţii, a declarat Nirupama Rao în faţa presei.

Cei doi înalţi funcţionari urmau, în primul rând, să aibă o întâlnire tete-a-tete timp de 20 de miute, după care li se vor alătura delegaţiile pe care aceştia le conduc, potrivit Ministerului indian de Externe.

New Delhi şi Islamabadul au lansat în 2004 un proces de pace care a permis atenuarea considerabilă a tensiunilor, în special a celor privind Caşmirul, o regiune majoritar musulmană, divizată şi zdruncinată de 20 de ani în partea sa indiană de o insurecţie separatistă islamistă.

Atentatele de la Mumbay din noiembrie 2008 au întrerupt însă discuţiile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite