India pedepseşte turiştii pentru carnajul din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

New Delhi impune restricţii pentru vizele turistice, după arestarea unui american acuzat de implicare în atacul din Mumbai. SUA şi Marea Britanie au înaintat Indiei un protest diplomatic faţă de noile reguli care afectează milioane de turişti şi rezidenţi străini în ţara asiatică. 

Versiunea finală a reglementărilor va fi emisă în ianuarie, dar multe ambasade din India şi-au notificat deja cetăţenii privind schimbările. Noile reguli interzic turiştilor să se întoarcă în India în decurs de două luni după o vizită. Cei mai afectaţi sunt americanii şi britanicii, care formează cel mai mare număr al turiştilor şi al străinilor rezidenţi în India, dar care au vize turistice.

Măsura a fost luată de New Delhi după arestarea, în SUA, a unuia dintre presupuşii autori al atentatelor din Mumbai, din noiembrie 2008, în care au murit 173 de persoane.

Suspectul, David Coleman Headley, intrase în India pe baza unei vize valabile pentru mai multe călătorii. Ambasadele americană şi britanică la New Delhi au îndemnat guvernul indian să regândească această politică faţă de străini.

Mii de rezidenţi afectaţi

Măsura va afecta, de asemenea, mii de cetăţeni străini care locuiesc în India pe baza unor vize turistice pe termen lung, scrie cotidianul „The Guardian". Mulţi străini care locuiesc în India preferă să folosească vize turistice pentru a evita procesul complicat de a obţine o viză care le-ar da dreptul la statutul de rezident.

Unii aplică pentru vize turistice pe şase luni şi apoi călătoresc în ţările vecine, precum Nepalul, pentru a şi le reînnoi. Cei care au vize pe termen mai lung - cinci sau zece ani - trebuie să iasă din India la fiecare 180 de zile. Aceştia au obiceiul să facă excursii de câteva zile în străinătate, după care revin în India. În virtutea noilor reguli, acest lucru nu va mai fi posibil.

Postările de pe forumurile turistice de pe Internet sugerează că există deja persoane care au părăsit India şi care au rămas în imposibilitatea de a se întoarce.

Cinci milioane de vizitatori anual

Cetăţenii de origine indiană care locuiesc în străinătate ar putea fi şi ei afectaţi, atunci când merg în vizită la rude. Ca o ironie, măsurile vin într-un moment în care India face eforturi să îşi dezvolte industria turistică.

Săptămâna trecută, ministerul de interne a anunţat introducerea experimentală a unei vize la sosire pentru cetăţenii din Singapore, Japonia, Noua Zeelandă, Luxemburg şi Finlanda. India este vizitată de cel puţin cinci milioane de turişti anual. Tot în acest an, New Delhi a înăsprit şi condiţiile pentru obţinerea vizelor de afaceri.

David Headley: terorist sau agent CIA?

Omul de afaceri american David Coleman Headley (43 de ani), din Chicago, acuzat de FBI, în 8 decembrie, de implicare în atentatele de la Mumbai, ar putea fi agent CIA, cred oficialii indieni. "Încercăm să descoperim dacă nu cumva era agent dublu", a declarat ieri un reprezentant al Ministerului de Interne de la New Delhi, citat de cotidianul britanic "The Times".

CIA a negat că Headley i-ar fi fost angajat

Americanul, al cărui tată era pakistanez, este acuzat de FBI că a călătorit în India de mai multe ori, pentru identificarea unor ţinte, înaintea atacurilor din noiembrie 2008.

Născut Sayed Gilani, el şi-a schimbat, în 2006, acest nume într-unul creştin-iudaic, pentru a-şi ascunde identitatea musulmană şi pentru a putea călători mai uşor în străinătate.

„SUA nu au fost transparente"

Headley a intrat în atenţia serviciilor de securitate americane încă din 1997, când a fost arestat pentru trafic de heroină. A obţinut o sentinţă redusă lucrând pentru Agenţia SUA împotriva Drogurilor, prin infiltrarea în benzile de trafic de narcotice din Pakistan.

Anchetatorii indieni, cărora le-a fost refuzat accesul la David Headley, bănuiesc că el rămăsese pe statul de plată al serviciilor secrete americane, posibil al CIA.

„Sentimentul nostru este că SUA nu a fost transparentă. Că lucra pentru CIA e o speculaţie, dar faptul că CIA îi cunoştea mişcările e o certitudine" a spus B. Raman, fost ofiţer în serviciile de informaţii indiene.

CIA a negat că Headley ar fi lucrat pentru organizaţie, numind acuzaţia "absurdă".

Atentatele din Mumbai

173 de oameni au murit şi cel puţin 308 au fost răniţi în atentatele ce au lovit cel mai mare oraş din India - Mumbai - în noiembrie 2008. Atentatorii au lovit simultan o gară, hoteluri în care erau cazaţi occidentali (Taj Mahal şi Oberoi Trident), un spital, un centru evreiesc, un cinema, o cafenea .

A existat o explozie şi în zona portului, dar şi în taxiuri. Atentatorii au dat atacul pe 26 noiembrie, dar abia pe 29 noiembrie poliţia şi comandourile indiene au reuşit să elimine atentatorii şi din ultimul obiectiv - hotelul Taj Mahal. Ajmal Kasab, singurul capturat în viaţă, a dezvăluit că atacatorii erau membru ai unei grupări teroriste din Pakistan - Lashkar-e-Taiba.

Cei zece terorişti au ajuns în Mumbai pe mare, după ce au capturat un vas pescăresc indian şi au ucis membrii echipajului.Atentatele fuseseră plănuite cu mai multe luni în avans, iar surse din poliţie au indicat că au fost ajutaţi şi de câţiva localnici din Mumbai.

Efectul Headley

Măsura a fost luată de New Delhi după arestarea, în octombrie, a unuia dintre presupuşii autori a atentatelor din Mumbai, din noiembrie 2008, în care au murit 173 de persoane. Suspectul, David Coleman Headley, intrase în India pe baza unei vize valabile pentru mai multe călătorii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite