India, victimă a radicalizării islamice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continentul indian este confruntat, în ultimii ani, cu tot mai multe acte de terorism de inspiraţie jihadistă. Recentele atentate fără precedent din oraşul Bombay arată că terorismul indian capătă noi dimensiuni.

Capitala economică a Indiei, oraşul Bombay, a fost ţinta unui atac terorist de o amploare nemaiîntâlnită, ultimul dintr-o serie de acţiuni sângeroase care au lovit India în 2008.

Întreaga operaţiune, pusă la punct cu „o minuţiozitate militară”, după cum comentează „Le Monde”, a fost revendicată de o grupare necunoscută până în prezent, „Mujahedinii din Deccan”.

Denumirea de „mujahedini” face trimitere la alte „cărţi de vizită” deja folosite în ultimele luni în revendicarea atentatelor care au avut loc pe continentul indian.

Mujahedinii şi-au asumat paternitatea atentatelor din Jaipur (13 mai, statul Rajasthan, 61 de morţi) ori din Ahmedabad (26 iulie, statul Gujerat, 58 de morţi).

Apoi, un grup obscur numit „Forţele de securitate ale Mujahedinilor indieni” a revendicat o serie de explozii care pe 30 octombrie au făcut 77 de morţi în statul Assam, teatrul unei mişcări separatiste autohtone.

Potrivit analiştilor, apariţia tot mai multor grupări de mujahedini indieni denotă un fenomen de „autohtonizare” a terorismului de inspiraţie jihadistă, până acum imputat grupărilor provenite din statele vecine Pakistan sau Bangladesh.

Ruptura dintre musulmani şi hinduşi

Radicalismul islamist s-a înrădăcinat în rândul tinerilor indieni musulmani, ca reacţie la ofensiva violentă orchestrată de fundamentaliştii hinduşi.

Din acest punct de vedere, pogromul antimusulman din statul Gujerat din anul 2002, soldat cu peste 2.000 de morţi, este considerat o ruptură definitivă între relaţiile deja dificile dintre majoritatea hindusă şi minoritatea musulmană (14% din populaţia Indiei).

Anchetele poliţiei vizând atacurile teroriste arată că anumite sate din statul Uttar Pradesh (nord) au devenit o adevărată pepinieră de mujahedini. Însuşi premierul indian, Manmohan Singh, a menţionat „o nouă dimensiune” a pericolului terorist în India.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite