India, alertă de război şi acuzaţii spre Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile din Mumbai ameninţă să arunce în aer relaţiile dintre cele două ţări sud-asiatice. Actele teroriste de săptămâna trecută ar putea degenera într-o criză sau chiar într-un un nou război între cele două ţări vecine, ostile şi nuclearizate.

Guvernul indian a ridicat alerta teroristă la nivelul “război”, afirmând că există dovezi ale faptului că atacurile din Bombay au legătură cu Pakistanul.

Drept răspuns , Pakistanul a ameninţat să sisteze operaţiunile militare împotriva militanţilor islamişti – inclusiv a talibanilor şi a Al-Qaida, la graniţa sa cu Afganistanul, dacă va fi forţat să intre într-un conflict militar “nedorit” cu India.

Ministrul de Interne adjunct al Indiei, Shakeel Ahmad, a declarat că toţi teroriştii implicaţi în atacurile de săptămâna trecută sunt din Pakistan. Afirmaţia ameninţă să pună presiuni şi mai mari pe relaţiile dintre cele două ţări nuclearizate. 

Singurul dintre atacatori care a fost capturat viu a declarat poliţiei că a fost antrenat în Pakistan şi că i s-a ordonat să ucidă “până la ultima suflare”, potrivit unui document al poliţiei indiene, citat de “The Times”. 

Premierul pakistanez Yousaf Raza Gilani şi-a convocat cabinetul pentru a ajunge, astăzi, la un consens politic privind răspunsul la tensiunile în creştere dintre cele două ţări.

Lovitură anticipată împotriva lui Obama?

Unii analişti au descris atacurile drept o “lovitură anticipată” împotriva strategiei lui Barack Obama  de a plasa Pakistanul şi Afganistanul în centrul politicii sale externe, scrie “The Times”. Secretarul de stat american Condoleezza Rice va vizita India mâine,  pentru a încerca dezamorsarea conflictului.

Mai mulţi oficiali şi analişti au fost de părere că atacurile au avut scopul de a provoca o criză sau chiar un război între cele două ţări vecine nuclearizate, pentru a distrage atenţia de la extremismul din zonele tribale de la graniţa cu Afganistanul şi pentru a diminua puterea militară a aliaţilor care luptă cu insurgenţii în această zonă.

Patru războaie în ultimii 60 de ani

India şi Pakistanul sunt pe poziţii de rivalitate încă din 1947, de la împărţirea subcontinentului, după renunţarea de către Marea Britanie la imperiul său Indian.

Subcontinentul Indian a fost divizat în India, cu populaţie majoritar hindusă şi Pakistanul, stat musulman. Milioane de musulmani din India şi hinduşi din Pakistan au emigrat, acesta fiind unul dintre cele mai mari transferuuri de populaţie din istoria modernă. Violenţele care au urmat divizării au dus la moartea a circa o jumătate de milion de oameni. 

Pakistanezii consideră şi acum că regiunea, care este parte a Indiei, ar trebui să devină parte a Pakistanului, deoarece are populaţie majoritar musulmană. Trei războaie ale Kashmirului au avut loc între India şi Pakistan: în 1947,  în 1965 şi în 1999.

În decembrie 1971, după o criză politică în Pakistanul de Est, India a intervenit militar în favoarea rebelilor bengalezi. Conflictul a avut drept rezultat independenţa Pakistanului de Est şi crearea statului Bangladesh.

Pakistan şi India au fost pe punctul de a declanşa un nou război după atacul asupra parlamentului indian din 2001, când New Delhi a dat vina tot pe militanţii din
Pakistan.

Temeri privind violenţe religioase

Tensiunile latente care există de mai multe decenii  între hinduşi şi musulmani ar putea exploda, în urma carnagiului din Bombay. Ambele părţi exploatează reciproc suspiciunile în scopuri politice şi religioase, transmite AFP, citând membri ai celor două comunităţi.

”Grupurile hinduse de dreapta ar putea folosi implicarea islamiştilor  în atacuri pentru a câştiga susţinere înainte de alegerile naţionale de anul viitor”, spune scriitorul indian Javed Anand. Mărirea nivelului de securitate la Bombay ar putea duce la tensiuni în alte părţi ale ţării, iar războiul rece dintre cele două comunităţi religioase se poate acutiza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite