VIDEO Închisoarea Bagram din Afganistan ar putea deveni noua Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama a decis să închidă Guantanamo, dar, până în prezent, nu a găsit o alternativă
Obama a decis să închidă Guantanamo, dar, până în prezent, nu a găsit o alternativă

Centrul de detenţie afgan de la Bagram ar putea fi extins într-o închisoare în stil Guantanamo pentru suspecţii de terorism deţinuţi în întreaga lume, informează cotidianul britanic The Times.

Aceasta este una dintre opţiunile luate în considerare de oficialii americani, care caută o alternativă la centrul de detenţie din Golful Guantanamo, pe care Barack Obama a promis să-l închidă în termen de un an de la începerea mandatului.

Folosirea închisorii din Cuba de către preşedintele Barack Obama a ajuns să reprezinte o dilemă pentru acesta, din cauza dificultăţii de a găsi o altă soluţie pentru a-i încarcera pe cei mai periculoşi deţinuţi.

O decizie de a-i trimite pe suspecţii de apartenenţă la Al-Qaeda reţinuţi în ţări precum Yemen şi Somalia la Bagram, la nord de Kabul, ar fi însă una extrem de controversată.

Bagram este sinonim în ochii afganilor cu mai vechile abuzuri împotriva drepturilor omului, deşi fosta închisoare a fost înlocuită de una nouă în baza americană de mari dimensiuni, scrie The Times.

Nimănui nu-i plac în mod deosebit variantele pe care le avem în momentul de faţă, dar Bagram ar putea fi cea mai puţin dezavantajoasă dintre ele, a declarat un oficial de rang înalt de la Pentagon.

Cealaltă alternativă, de a folosi o închisoare specială de pe teritoriul SUA, este percepută ca una mai puţin practică, întrucât deţinuţii ar trebui judecaţi după  sistemul juridic american, iar unii dintre suspecţii consideraţi de SUA ca fiind cei mai periculoşi vor fi dificil de inculpat, din cauza lipsei unor dovezi suficiente. O astfel de decizie ar întâmpina opoziţia Congresului.

La Bagram se află în prezent 800 de deţinuţi, inclusiv un număr redus de combatanţi străini care nu au fost arestaţi în Afganistan arestaţi în timpul administraţiei lui George W. Bush.

Celalaltă problemă pentru Barack Obama este că închisoarea de la Bagram urmează să fie predată guvernului afgan anul următor, dacă armata SUA va decide să păstreze controlul asupra unei secţiuni este puţin probabil ca guvernul lui Hamid Karzai să accepte să aibă responsabilitatea asupra unor deţinuţi arestaţi de forţele speciale americane sau de CIA în alte părţi ale lumii, remarcă The Times.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite