Încălzirea globală pune omenirea în pericol. Oamenii de ştiinţă: "Nu mai avem timp!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea globală îşi arată colţii. Oamenii de ştiinţă: "Nu mai avem timp!"
Încălzirea globală îşi arată colţii. Oamenii de ştiinţă: "Nu mai avem timp!"

Luna aceasta, calota glaciară din zona arctică a atins al doilea record de gheaţă minimă, iar oamenii de ştiinţă s-au reunit pentru a dezbate  faptul că publicul nu înţelege că "nu mai avem timp!", în contextul noilor date ştiinţifice, relatează Huffington Post.

Centrul Naţional pentru Studiul Gheţii şi Zăpezii a revelat ieri primele descoperiri ale cercetării care arată că pe 16 septembrie gheaţa arctică acoperea puţin peste două milioane de kilometri pătraţi.  Acest nou record înregistrat este cu 49 de procente sub media din 1979, când au început măsurătorile prin satelit.

"Pierderea gheţii pe timp de vară a dus la o încălzire neobişnuită a atmosferei care va avea un impact major asupra climei din emisfera nordică. Asta înseamnă că vremea va fi extremă, fie foarte secetoasă, fie foarte umedă, conducând la inundaţii.", a precizat cercetătoarea Julienne Stroeve din cadrul Centrului Naţional pentru Studiul Gheţii şi Zăpezii într-un comunicat de presă adresat organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Miercuri dimineaţă, un grup de cercetători şi de oameni de ştiinţă s-a reunit la New York pentru a elabora o strategie ca răspuns la schimbarea climatică.

"Există o diferenţă uriaşă între ceea ce înţelege comunitatea ştiinţifică şi ceea ce este cunoscut de către public", a afirmat cercetătorul de la NASA, James Hansen, adăugând că "din păcate, diferenţa nu a fost înlăturată".

Hansen se referă astfel la calota glaciară care se topeşte accelerat şi la faptul că oamenii joacă un rol important în aceste schimbări.

Oamenii de ştiinţă susţin că umanitatea "nu mai are timp" să prevină accelerarea schimbării climatice prin creşterea concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă. Hansen a avertizat că până şi menţinerea nivelului de dioxid de carbon la cotele actuale în următoarele secole "garantează dezastrul".


Chiar dacă ne confruntăm cu ceea ce Hansen a numit "urgenţă planetară", tot el arată că "este greu pentru public să îşi dea seama ce se întâmplă, deoarece oamenii scot capul pe fereastră, dar nu au o perspectivă largă asupra a ceea ce se petrece.".





În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite