Încălzirea globală topeşte gheţarii din nordul extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda sunt pe cale să dispară, potrivit imaginilor transmise de sateliţii Agenţiei spaţiale americane (NASA), scrie France Presse, citată de

Doi dintre cei mai mari gheţari din Groenlanda sunt pe cale să dispară, potrivit imaginilor transmise de sateliţii Agenţiei spaţiale americane (NASA), scrie France Presse, citată de Mediafax.

Cercetătorii au constatat că, în perioada 11-24 iulie a acestui an, o bucată imensă de 29 de kilometri pătraţi, comparabilă cu jumătate din suprafaţa Manhattanului, s-a desprins din gheţarul Petermann, situat în nordul Groenlandei. Specialiştii sunt îngrijoraţi în prezent de o fisură enormă aflată la baza acestui gheţar, care ar putea semnala pierderea unei părţi semnificative din suprafaţa acestuia.

În cazul în care ruptura se va produce în partea superioară, o porţiune de până la 160 de kilometri pătraţi de gheaţă s-ar putea desprinde, ceea ce ar reprezenta o treime din masa gheţarului Petermann, au explicat cercetătorii.

Creşte nivelul apelor arctice

Din Petermann s-au mai desprins părţi importante de gheaţă, în special în perioada 2000-2001, când acesta a înregistrat o pierdere de aproximativ 86 de kilometri pătraţi.

În acelaşi timp, specialiştii se tem şi de pierderile de suprafaţă pe care le-a suferit imensul gheţar Jakobshavn. Partea nordică a acestuia s-a desprins în ultimele săptămâni, iar gheţarul a pierdut zece kilometri pătraţi de la sfârşitul ultimului său sezon de topire.

Cel puţin o zecime din gheţarii Groenlandei provin din Jakobshavn, ceea ce face ca acesta să fie cel mai productiv aisberg din regiune. Cercetătorii de la NASA atenţionează că "există un pericol iminent ca nivelul apelor arctice să crească îngrijorător de repede".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite