Încălzirea globală favorizează bolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maladiile transmise de insecte se vor extinde din cauza schimbării climei. Creşterea temperaturilor şi extinderea perioadelor cu condiţii meteo extreme vor amplifica incidenţa unor boli grave,

Maladiile transmise de insecte se vor extinde din cauza schimbării climei.

Creşterea temperaturilor şi extinderea perioadelor cu condiţii meteo extreme vor amplifica incidenţa unor boli grave, precizează trei cercetători din Toronto, într-un articol publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale din Canada. Boala lui Lyme (maladie infecţioasă, neurologică şi cardiacă), meningita mortală provocată de virusul West Nile, febra mortală cauzată de virusul chikungunya, precum şi holera sau infecţiile respiratorii se vor intensifica şi vor depăşi graniţele Americii.

"Între climă, mediu şi maladiile infecţioase din ţările în curs de dezvoltare, precum India sau câteva state ale Africii sub-sahariene, există o strânsă legătură", aminteşte Amy Greer, unul dintre cercetători. Deşi în statele puternic dezvoltate, condiţiile socio-economice şi expunerea oamenilor la insectele purtătoare de viruşi diferă mult faţă de cele din ţările sărace, consecinţele sanitare ale schimbărilor climatice se vor face totuşi simţite.

"Bolile transmise prin intermediul apei apar în ciuda tehnologiilor sofisticate de tratare a acesteia. Epidemiile transmise prin apă s-ar putea intensifica în perioadele cu precipitaţii extreme, din ce în ce mai frecvente în ultima vreme", spune Amy Greer şi colegii săi. Conform articolului publicat de cercetătorii canadieni, cea mai mare parte a gastroenteritelor, în mod special cele provocate de bacterii precum salmonela, vor fi frecvente în perioadele estivale tot mai fierbinţi.


Verile creează condiţii viruşilor mortali


Infecţiile pulmonare provocate de agenţii patogeni prezenţi în apă se vor intensifica de asemenea, din cauza creşterii temperaturilor medii globale. Este cazul legionelozei (boală transmisă prin aerosoli de la om la om, care se găseşte în piscine şi în unele aparate de aer condiţionat). "Legioneloza este foarte activă în perioadele extrem de călduroase, iar riscul de apariţie este ridicat pe timp de ploaie şi umezeală mare", menţionează Amy Greer.

Mai mult decât atât, "dintre maladiile digestive transmise prin apă, cea mai susceptibilă de a se intensifica din cauza schimbărilor climatice este holera". Venirea timpurie a primăverii ar putea activa chiar şi virusul "West Nile", care provoacă meningita mortală. Autorii solicită întărirea dispozitivelor de supraveghere a bolilor susceptibile care se vor intensifica în viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite