Hollywood-ul renunţă la sacoşele de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Californienii au adoptat legea care interzice folosirea sacoşelor din plastic în magazine, la scurt timp după ce şi China luase această hotărâre Receptive la avertismentele

Californienii au adoptat legea care interzice folosirea sacoşelor din plastic în magazine, la scurt timp după ce şi China luase această hotărâre

Receptive la avertismentele ecologiştilor, statele lumii au declarat război ambalajelor din plastic, pentru producerea cărora se folosesc cantităţi imense de petrol.

Consiliul general al oraşului Los Angeles a votat recent o lege prin care interzice folosirea pungilor de plastic în magazine, începând cu 1 iulie 2010, anunţă Associated Press. Această hotărâre, la nivel local, ar putea fi preluată şi de autorităţile californiene, care au în dezbatere deja un proiect de lege prin care urmează să interzică, până în 2012, sacoşele de plastic pe întregul teritoriu al ţării.

Acest proiect include şi impunerea unei taxe de cel puţin 15 cenţi pentru pungile din hârtie. Oficialii Los Angelesului susţin că legea adoptată era mai mult decât necesară, deoarece, în acest fel, vor fi reduse substanţial deşeurile menajere, având în vedere că locuitorii acestui oraş folosesc anual peste 2,3 miliarde de astfel de sacoşe.

Anul trecut, în luna noiembrie, Los Angeles-ul şi Hollywood-ul au fost primele din Statele Unite ale Americii care le-a interzis angrosiştilor comercializarea pungilor de plastic.

Comercianţii chinezi, amendaţi cu 1.428 $!

China a intrat deja, din luna iunie, în rândul ţărilor care au declarat război pungilor de plastic, cu scopul declarat de a conserva energia şi de a proteja mediul.

Au fost interzise prin lege de către guvernul de la Beijing pungile ultrafine cu o grosime de 0,025 de milimetri.
Cei care încalcă legea riscă amenzi ori pot fi puşi în situaţia de a le fi confiscate cumpărăturile. Magazinele care nu vor respecta prevederile legale vor plăti, la rândul lor, până la 1.428 dolari amendă.

Statul chinez consumă 37 de milioane de barili de petrol, anual, pentru a produce un trilion de sacoşe din plastic şi vrea să-i dezobişnuiască de obiceiul de a folosi sacoşele de unică folosinţă care sunt aruncate, de obicei, pe străzi.

Vânzătorilor li se va interzice să ofere pungi gratuite, la casele de marcat, excepţie făcând cazurile în care clienţii cumpără mâncare gătită ori alimente proaspete. Ma Zhafeng, secretarul general al Asociaţiei de Procesare a Plasticului din China, a declarat, în momentul aflării acestei veşti, că această lege va face ravagii în industria plasticului, deoarece cererea de sacoşe din plastic va sădea dramatic.

Măsuri luate în România

Metro va introduce treptat pungi din hârtie care vor fi achiziţionate contra cost.

Lanţul Carrefour a introdus deja în magazinele sale pungi reutilizabile.

Lanţul IKEA România analizează varianta eliminării pungilor din plastic şi introducerea celor din hârtie.

Hipermarketul Real va introduce, în curând, pungile de plastic care conţin aditivi biodegradabili.

Kaufland România intenţionează, de asemenea, să aducă cât mai repede la casele de marcat pungile din hârtie.

Românii folosesc în medie, anual, 250 de sacoşe din plastic, iar după 20 de minute de la cumpărare le aruncă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite