Hidrogenul, o sursă ieftină de energie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chimiştii americani au descoperit o modalitate foarte ieftină de a produce hidrogen din apă. Metoda va revoluţiona domeniul energiei solare Hidrogenul va deveni una dintre principalele

Chimiştii americani au descoperit o modalitate foarte ieftină de a produce hidrogen din apă. Metoda va revoluţiona domeniul energiei solare

Hidrogenul va deveni una dintre principalele surse de energie "verde" necesară punerii în mişcare a maşinilor sau încălzirii locuinţelor.

Apa este o mină de aur de care multe state vor să profite pentru îndeplinirea obligaţiilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Modalitatea de obţinere a hidrogenului din apă prin electroliză nu este nouă. Până acum însă, procesul era foarte costisitor şi necesita o supraveghere atentă a mediului în care se realiza operaţiunea.

Tehnica nou descoperită imită procesul de fotosinteză al plantelor şi furnizează un mod eficient de stocare a energiei solare.

Descoperirea va avea astfel implicaţii majore în dezvoltarea tehnologiei fotovoltaice. În felul acesta, energia solară este pe cale să devină viabilă din punct de vedere economic.

Unul dintre motivele pentru care panourile solare nu sunt în momentul de faţă unanim preferate este legat de incapacitatea acestora de a stoca energia primită de la soare. Acum panourile funcţionează doar pe timp de zi, când soarele arde foarte tare. Ele nu pot însă asigura energia şi pentru perioadele în care soarele nu este foarte puternic.

Daniel Nocera, chimist la Institutul Tehnologic din Massachusetts, a dezvoltat un catalizator din cobalt, fosfat şi un electrod. Când catalizatorul este pus în apă şi electrodul este alimentat cu curent electric se produce oxigen. Un alt catalizator este folosit pentru a produce hidrogen. "Folosim materiale ieftine, existente din abundenţă pe Pământ, care pot fi valorificate în masă", a spus acesta.

Energia solară poate fi stocată uşor

Tehnica revoluţionară a lui Nocera va permite stocarea excesului de energie primită de la soare în timpul zilei. "Pe timpul zilei, cu celulele fotovoltaice preiei o parte din această electricitate pentru a o folosi în casă, iar cealaltă parte va fi folosită pentru catalizator. Îi dau catalizatorului apă şi obţin repede hidrogen şi oxigen", a explicat chimistul.

Pe timpul nopţii, hidrogenul şi oxigenul pot fi recombinate într-o pilă de combustie pentru producerea curentului electric.

Folosim materiale ieftine, existente din abundenţă pe Pământ, care pot fi valorificate în masă
Daniel Nocera,
chimist

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite