Haos la Bangkok

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările continuă pe scena social-politică a Thailandei. Un bărbat a fost ucis în confruntările dintre manifestanţii opoziţiei şi susţinătorii Guvernului din oraşul Chiang Mai, din

Tulburările continuă pe scena social-politică a Thailandei. Un bărbat a fost ucis în confruntările dintre manifestanţii opoziţiei şi susţinătorii Guvernului din oraşul Chiang Mai, din nordul ţării, în timp ce la Bangkok opt persoane au fost rănite, în trei explozii distincte, dintre care una la aeroportul internaţional.

Şeful armatei a cerut, ieri, Guvernului de la Bangkok să convoace alegeri anticipate, pentru a se pune astfel capăt crizei politice din ţară.

„Nu este o lovitură de stat”, a ţinut să precizeze generalul Anupong Paojinda, care le-a solicitat demonstranţilor antiguvernamentali, mobilizaţi de gruparea Alianţa Poporului pentru Democraţie (PAD), să se retragă din aeroportul internaţional Suvarnabhumi din Bangkok, pe care l-au ocupat marţi. Anupong i-a cerut premierului Somchai Wongsawat să dizolve Camera inferioară a Parlamentului şi să convoace noi alegeri.

Apelul generalului a fost respins atât de Guvern, cât şi de liderul protestatarilor de pe aeroport. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că acesta nu va demisiona şi „nu va dizolva Parlamentul, pentru că a fost ales în mod democratic”.

Şi tot ieri, autorităţile thailandeze au început să-i evacueze pe pasagerii blocaţi în urmă cu o zi pe aeroport, numărul celor care şi-au petrecut noaptea acolo depăşind pragul de 3.000.

Criza poate afecta economia naţională

Prin ocuparea aeroportului internaţional din Bangkok, militanţii din Alianţa Poporului pentru Democraţie vor să obţină demisia premierului Somchai Wongsawat, pe care îl acuză că este marioneta fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra (acuzat de corupţie), aflat în exil la Londra.

Cotidianul francez „Le Journal du Dimanche” apreciază că acest nou episod turbulent din Bangkok riscă să micşoreze susţinerea de care se bucură PAD în rândul opiniei publice.

Ultimele sondaje arată că această alianţă heteroclită care îl susţine pe regele thailandez, formată din elitele mediilor de afaceri, militare şi universitare, nu se mai bucură, în ultima vreme, de aceeaşi simpatie, mediile financiare temându-se de efectele negative pe care tulburările politice le-ar putea avea asupra economiei naţionale.

Cât priveşte armata şi forţele de ordine, deocamdată acestea par să evite o repetare a incidentelor de stradă din 7 octombrie, când doi manifestanţi ai PAD au murit, iar alţi 480 au fost răniţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite