Hamas răspunde cu rachete armistiţiului israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a decretat unilateral oprirea ofensivei în Fâşia Gaza, la rând ar putea, însă, urma Hezbollahul libanez. Militanţii Hamas au atacat azi-noapte oraşe israeliene, după ce la Ierusalim se decisese încetarea ostilităţilor. Ulterior, teroriştii s-au trezit că vor şi ei pacea.

Conflictul din Orientul Apropiat a intrat în acest weekend în faza sa absurdă, după ce cele două părţi şi-au trimis, pe rând, fie oferte de pace, fie rachete. Cabinetul de Securitate israelian a făcut primul pas sâmbătă noaptea, când a decis să declare în mod unilateral sfârşitul ostilităţilor cu mişcarea teroristă Hamas.

Armata israeliană anunţa totodată că intenţionează să mai rămână în Fâşia Gaza „câteva zile” după încetarea unilaterală a ofensivei. „Forţele terestre vor rămâne în interiorul Fâşiei Gaza timp de câteva zile. Se vor redesfăşura şi se vor retrage în ordine”, a declarat un oficial militar israelian, sub acoperirea anonimatului.

Decizia Cabinetului de Securitate era cu atât mai importantă cu cât este pentru prima oară în istoria sa când Israelul declară un armistiţiu unilateral la finalul unui conflict în care a fost implicat. Declaraţia unilaterală a Ierusalimului venea pe fondul mai multor negocieri de pace în regiune şi chiar în momentul în care la Cairo avea loc o conferinţă prezidată de preşedintele egiptean Hosni Mubarack şi omologul său francez Nicolas Sarkozy. La conferinţa de pace nu fusese invitat niciun diplomat al statului evreu.

Rachete ca răspuns la oferta de pace

Prima reacţie din partea Hamas la decizia Israelului a venit nu din Fâşia Gaza, de la militanţii care se luptă cu armata israeliană, ci de la Beirut, acolo unde se află câţiva lideri ai grupării teroriste “în exil”.  “Rezistenţa şi confruntarea vor continua (...) atâta vreme cât armata israeliană va rămâne în Gaza”, a declarat unul dintre liderii Hamas de la Beirut.

Acesta a explicat că Hamas cere încetarea ofensivei, dar şi retragerea trupelor israeliene, ridicarea blocadei şi deschiderea punctelor de trecere dintre Gaza şi Israel. “Nu vom accepta sub nicio formă prezenţa vreunui soldat pe pământul Fâşiei Gaza, indiferent care va fi preţul. Hamas este încă prezent, rezistenţa vitează, iar conducerea sa solidă”, a declarat la rândul său Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al Hamas.

Militanţii Hamas din Fâşia Gaza au pus în practică imediat doleanţele liderilor aflaţi în exil şi au lansat la doar câteva ore după anunţul statului evreu, mai multe tiruri de rachete asupra oraşului israelian Sderot. Postul de televiziune Canal 10 informa că cel puţin şase rachete au atins Sderot.

Ca răspuns la tirul de rachete palestinian, mai multe elicoptere ale armatei israeliene au lansat rafale, ieri-dimineaţă, în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat postul public de radio. Armata israeliană a atacat exact zonele din care fuseseră lansate rachete de către Hamas.”Dacă inamicii noştri decid să ne atace, armata israeliană se va considera îndreptăţită să riposteze cu forţă”, a explicat ministrul Apărării israelian, Ehud Barak. Acesta a adăugat că Israelul va relua ofensiva, dacă va fi necesar.

“Armistiţiu reevaluat permanent”

“Dacă Hamas încetează complet atacurile, vom decide în ce moment vom părăsi Fâşia Gaza”, a mai spus premierul, adăugând însă că mişcarea islamistă a fost serios slăbită. „Potenţialul militar al Hamas a fost serios slăbit. Liderii săi se ascund. Mulţi dintre oamenii săi au fost ucişi. Zeci de tunele au fost bombardate. Numărul tirurilor cu rachetă asupra Israelului a fost redus. Locurile de unde au fost lansate majoritatea rachetelor sunt sub controlul forţelor israeliene“, a spus Olmert.

Liderii israelieni speră însă că Hamas va accepta în cele din urmă armistiţiul cu statul evreu. „Vor exista fără îndoială incidente izolate. Va dura două sau trei zile înainte să înceteze cu totul, ca Hamas să înţeleagă că suntem într-un nou scenariu”, a declarat ministrul pentru infrastructură şi membru al Cabinetului de Securitate, Benyamin Ben Eliezer. La rândul său, Ehud Olmert vorbeşte despre necesitatea „reevaluării permanente a păcii”.

Liderii Hamas au realizat însă în cele din urmă că încălcarea armistiţiului unilateral decis de statul evreu reprezintă o gravă lovitură dată imaginii organizaţiei. În cele din urmă au anunţat că acceptă un armistiţiu limitat la doar şapte zile şi condiţionat de retragerea armatei israeliene din Fâşia Gaza.

Ar putea urma Hezbollahul

Agenţiile de presă vorbeau ieri despre posibilitatea extinderii operaţiunilor militare israeliene şi pe teritoriul libanez. Astfel, statul evreu ar dori să profite de războiul din Fâşia Gaza pentru a ataca şi ţinte ale organizaţiei Hezbollah. Gruparea a rămas în sudul Libanului şi după conflictul cu armata israeliană, în 2006.

Serviciile secrete israeliene susţin că între timp Hezbollah şi-a refăcut capacitatea militară şi umană. Temerile sunt cu atât mai pronunţate cu cât încă din prima fază a războiului din Fâşia Gaza liderii israelieni vorbeau despre faptul că după Hamas ar putea veni rândul Hezbollahului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite