Hainele care produc curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nanofibrele speciale introduse în textile pot încărca bateriile pentru mobil. Mai mulţi cercetători americani tocmai au reuşit să realizeze o fibră textilă experimentală capabilă să

Nanofibrele speciale introduse în textile pot încărca bateriile pentru mobil.

Mai mulţi cercetători americani tocmai au reuşit să realizeze o fibră textilă experimentală capabilă să producă electricitate doar prin simpla mişcare a corpului. Invenţia va deschide drumul fabricării de haine producătoare de curent electric. Totul a fost posibil prin încorporarea unor nanofibre cu proprietăţi speciale.


Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Georgia au reuşit să realizeze generatoare de curent continuu din fibrele unei haine. Bătălia pentru a reuşi performanţa ca omul să producă electricitate prin simplele sale mişcări a mobilizat nenumărate laboratoare de cercetare din lumea întreagă.

După ce au fost amplasate dispozitive de producerea a curentului electric pe adidaşi, pe genunchi sau în rucsacuri, cercetătorii au apelat în acest scop la un sistem din lumea nanometrului (a miliarda parte dintr-un metru). Aceste fibre de înaltă tehnologie ar putea, de asemenea, să fie incorporate în ţesătura perdelelor pentru a transforma energia vântului sau a vibraţiilor sonore în curent electric.


Deocamdată se obţine puţină electricitate


Această performanţă are la bază proprietatea unor materiale de a produce electricitate atunci când asupra lor acţionează o forţă mecanică, efect ce poartă denumirea piezoelectricitate (totalitatea fenomenelor electrice produse prin presiunea sau deformările ce au loc asupra unor anumite corpuri).

Echipa de cercetători americani a reuşit să incorporeze nanofibrele din oxid de zinc, generatoare de curent electric, în mai multe ţesături tip kevlar. Nanofirele sunt structuri care nu se observă cu ochiul liber, pentru că au un diamteru de 40 de miliarde de ori mai mic decât un metru.

Aceste nanogeneratoare produc un curent electric cu o intensitate de numai 800 de nanoamperi şi cu un voltaj de 20 de milivolţi. Deşi pare puţin, prin însumarea curentului produs de mii de fibre se poate obţine curentul necesar unui laptop, de pildă. Cercetătorii vor, într-o primă fază, să alimeteze dispozitive medicale precum stimulatorul electric cardiac.


O sursă de energie "flexibilă şi mobilă"


Cercetătorii şi-au propus să meargă chiar mai departe şi să îmbunătăţească acest sistem inedit de producere a curentului electric. "Dacă noi vom reuşi să combinăm fire cu o grosime mai mare în ţesătura hainelor, sistemul va furniza o sursă de energie flexibilă şi mobilă", a afirmat profesorul Zhong Lin Wang, unul dintre cercetători. Deşi invenţia constituie un imens pas înainte, cercetătorii sunt conştienţi că mai au încă mult de lucru.

"În principiu, ar fi extraordinar să găsim modalităţile cu ajutorul cărora să încărcăm baterii cu o sursă de curent continuu", a estimat Pascal Vincent, membru al echipei de cercetare. În acest stadiu, curentul electric obţinut este de mică intensitate, iar nanofirbele nu au o durată de viaţă mai mare de 50 de ore. În plus, nanofirele de oxid de zinc detestă umiditatea. Deci, hainele care produc electricitate, deocamdată, nu pot fi spălate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite