Guvernul thailandez a fost dizolvat pentru fraudă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională din Thailanda a dizolvat principalele trei partide din coaliţia de guvernământ şi i-a interzis şefului Guvernului implicarea în politică pentru o perioadă de cinci ani, transmite Associated Press. Prim-ministrul a acceptat decizia judecătorilor.

Potrivit deciziei anunţate de preşedintele Curţii Constituţionale, Chat Chalavorn, Partidul Puterii Poporului, Partidul Machima Thipatai şi Partidul Chart Thai au fost găsite vinovate de fraudă electorală în alegerile din decembrie 2007. De asemenea, premierul Somchai Wongsawat, alături de alţi miniştri ai Partidului Puterii Poporului au primit interdicţia de a se mai implica în politică timp de cinci ani.

Membrii celorlalte trei partide din coaliţia guvernamentală de la Bangkok pot realiza noi alianţe cu alte partide şi pot alege un nou premier. "Partidele politice necinstite subminează sistemul democratic al  Thailandei", a declarat Chat Chalavorn în exprimarea verdictului Curţii.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nattawut Sai-kau, a declarat, citat de AP, că "vom respecta legea. Partidele din coaliţie se vor întâlni să decidă ce fac în continuare", însă politicienii sancţionaţi au refuzat să comenteze decizia. Premierul a declarat reporterilor, legat de verdictul Curţi, ca "nu este nici o problemă. Acum voi fi un cetăţean cu normă întreagă".

Membrii PPP care au scăpat de pedeapsa judecătorilor au declarat pentru Reuters că vor trece la un alt partid, Puea Thai, unde vor încerca să propună un nou premier.

Verdictul a fost anunţat în condiţiile în care Thailanda este scena unor ample manifestaţii antiguvernamentale de mai bine de o săptămână. Demonstranţii regalişti ai Alianţei Poporului pentru Democraţie (PAD) au ocupat în luna august sediul guvernului, iar cele două aeroporturi din Bangkok au fost închise în ultimele zile, blocând peste 350.000 de pasageri. Duminică, un protestatar anti-guvernamental a fost ucis, iar alţi 22 au fost răniţi de explozia unei grenade la Don Muang, unul din aeroporturile blocate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite