Guvernul Benjamin Netanyahu, cel mai scump din istoria Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul cabinet prezentat aseară în faţa Parlamentului de la Ierusalim îi va costa pe contribuabilii evrei peste un miliard de euro. După săptămâni de negocieri, controverse şi compromisuri, liderul Likud, Benjamin Netanyahu, a reuşit să înjeghebeze un guvern „pestriţ”, din radicali şi extremişti.

Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu şi-a prezentat ieri seară executivul în faţa Knessetului (parlamentul  unicameral).

Membrii noului cabinet israelian fac parte dintr-un spectru politic ce se întinde de la stânga, la extrema dreaptă, cuprinzând  laici, religioşi şi ultrareligioşi. Netanyahu nu a putut forma un guvern de uniune naţională deoarece partidul de centru Kadima, care a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor din februarie, l-a refuzat şi a preferat să intre în opoziţie.

În aceste condiţii, Netanyahu a reuşit, în schimb, să-l convingă pe Ehud Barak, liderul Partidului Muncii, să i se alăture, împreună cu alţi şapte deputaţi ai acestui partid (din cei 13 pe care-i are) şi a scăpat  astfel de calificativul de cabinet de dreapta şi de extremă dreapta.

Netanyahu: „un guvern extins costă scump“


Pentru a satisface pretenţiile  celor cinci partide care au acceptat să participe la coaliţia guvernamentală (Likud, Israel Beyteinu, Partidul Muncii, Shass şi Habait Hayehudi, premierul sperând că va ajunge la o înţelegere şi cu Iudaismul Unit al Torei), Netanyahu a fost nevoit să  formeze un cabinet extins.

Cele mai multe dintre portofolii au revenit partidelor componente ale coaliţiei, stârnind revolta unor personalităţi din propriul partid. De asemenea, preluarea unor puncte din programele diferitelor partide, îi va costa pe israelieni 6,5 miliarde de şekeli (aproximativ 1,3 miliarde de euro).

Potrivit fostului ministru de finanţe, Ronnie Bar Or, citat de cotidianul ”Jerusalem Post”, în condiţiile crizei economice şi ale unui deficit bugetar în creştere, acest angajament financiar nu va putea fi respectat.

Cu 30 de miniştri şi 7 viceminiştri, guvernul Netanyahu este cel mai numeros din istoria Israelului, iar primul-ministru a ţinut să sublinieze că acesta este preţul unirii şi al stabilităţii. Cu toate acestea, deciziile cruciale vor fi adoptate în cadrul unui cabinet restrâns compus din premier şi alţi şase miniştri.

Politica externă,la mâna extremiştilor

Dacă o parte a opiniei publice israeliene iartă „trădarea“ lui Ehud Barak, dorindu-l ca ministru al apărării, foarte puţini israelieni (nemaivorbind de partenerii străini, în primul rând Statele Unite) acceptă desemnarea lui Avigdor Lieberman, liderul partidului Israel Beyteinu, în postul de şef al diplomaţiei.

Acesta este un alt preţ pe care a trebuit să-l plătească Netanyahu pentru a avea susţinerea celor 15 deputaţi ai formaţiuni respective, considerată de extremă dreapta antiarabă.

Imigranţii ruşi fac jocurile

Liebermann respinge această  etichetă. Într-adevăr, programul său conţine elemente destul de eterogene, iar calificativul dat se referă mai degrabă la declaraţiile vehemente şi foarte dure ale liderului de partid.

Mulţi analişti apreciază că partidul este  naţionalist şi populist, cu programe sociale pentru imigranţi.  La origine, Israel Beyteinu (Casa Noastră Israel), a fost partidul imigranţilor ruşi, moştenitorul unei formaţiuni politice anterioare celei conduse de Natan Sharanski (Anatol Sceasranski), faimosul disident rus al anilor 80.

Dar astăzi, poziţia lui antiarabă, mai ales în condiţiile atacurilor cu rachete ale Hamas împotriva sudului Israelului şi ale operaţiunilor din Gaza, i-a adus multe voturi chiar din localităţile din această zonă.

Un alt principiu susţinut de el a fost, de asemenea, atractiv pentru o categorie de alegători. Lider al unui partid laic, Liberman vrea să introducă, în cazul perechilor mixte (evrei-neevrei), căsătoria civilă. Şi partidul Kadima intenţiona să „laicizeze” căsătoriile, dar nu a reuşit să treacă legea prin Knesset.

Introducerea căsătoriilor civile


Deşi Avigdor Lieberman şi-a dat demisia din guvernul Sharon din cauza retragerii din Gaza şi a negocierilor cu palestinienii, el nu se opune unor modificări teritoriale, sub forma cedării unor zone israeliene locuite în majoritate de palestinieni în schimbul unor  zone palestiniene cu colonii evreieşti.

Dar marea majoritate a palestinenilor din Israel se opun acestei propuneri, considerând că nu au de ce să plece de pe locurile unde familiile lor trăiesc de generaţii. Lieberman a declarat că, pe termen lung, nu se opune creării statului palestinian, dar în etape, prioritară fiind consolidarea economică a entităţii palestiniene.

Strategie

Netanyahu a format o coaliţie de guvernământ amplă deoarece vrea să aibă suficient spaţiu de manevră pentru a putea duce o politică pragmatică şi a evita astfel o confruntare cu administraţia americană care intenţionează să relanseze procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Liebermann, cercetat penal


Avigdor Lieberman are numeroase afaceri, multe dintre ele considerate ilegale, în Moldova şi în alte state ale fostei URSS.  În urmă cu trei ani a fost iniţiată o anchetă penală împotriva lui, lăsată baltă şi reluată acum, „din motive politice”, afirmă partizanii acestuia.

Lieberman este suspectat de corupţie, fraudă, spălare de bani şi abuz de încredere. El ar fi primit „sume mari de bani din străinătate“ pentru finanţarea campaniilor sale electorale.

Aceste fonduri ar fi intrat în ţară prin societăţi fictive şi diverse conturi bancare. Este posibil ca poziţia lui de şef al diplomaţiei israeliene să nu fie de durată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite