Grotă artificială din sare iodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar stând în interiorul salinei construite din blocuri de sare ecologică, oamenii îşi pot trata diversele afecţiuni. Unica salină artificială din judeţul Covasna se va deschide, până la

Doar stând în interiorul salinei construite din blocuri de sare ecologică, oamenii îşi pot trata diversele afecţiuni.

Unica salină artificială din judeţul Covasna se va deschide, până la începutul lunii martie, în municipiul Sfântu Gheorghe. Grota, realizată din sare ecologică, adusă de la Marea Moartă, este a doua din România, după cea de la Cluj, deschisă anul trecut.

Construcţia de sare este investiţia medicilor veterinari Dali Sandor şi Szanto Zsolt, doi oameni de afaceri din judeţul Covasna. Cei doi parteneri au avut, până în ianuarie 2007, o carmangerie, dar s-au gândit că o salină artificială ar fi mult mai utilă decât afacerea de până atunci.

"Cu ajutorul unei firme din Ungaria, care se ocupă de construcţia unor astfel de grote-saline, am decis să ne schimbăm profilul. O cură de o oră în grota salină are efectul unei zile petrecute pe malul mării", ne explică Dali Sandor.


Şapte tone de sare


Construcţia de sare ocupă o suprafaţă de 22 de metri pătraţi, cu o înălţime de până la 3 metri. Ea va funcţiona în incinta Bazei de înot şi recreere a municipiului Sfântu Gheorghe. Temperatura în interiorul construcţiei va fi de 20-21 de grade Celsius, şi nu de 10-12 grade, ca într-o salină naturală.

Pentru ridicarea grotei s-au folosit şapte tone de sare. "În pereţi s-au pus cărămizi de sare adusă din Polonia, iar pardoseala şi tavanul sunt făcute din sare iodată, adusă de la Marea Moartă", ne-a mai spus Dali Sandor. Cei doi investitori vor să instaleze şi două solarii, pentru bronzat, aşa cum au văzut în Ungaria.

Capacitatea salinei va fi de şapte locuri simultan, fiindcă - spun Sandor şi Zsolt - "dacă oamenii stau prea aproape unii de alţii nu se mai pot relaxa".


Terapia cu muzică şi culori Suplimentar, românii s-au gândit să combine efectul acestei grote cu cel al cromoterapiei. Efectul vindecător al culorilor, mai ales în cazul suferinţelor nervoase, a fost dovedit ştiinţific, în urma studiilor rezultând şi faptul că vindecarea survine mai repede prin alternarea culorilor calde cu cele reci. Alt procedeu agreat de cei doi investitori este audioterapia.

Astfel, pacienţii vor auzi sunetul valurilor mării sau trilul păsărilor, un fond muzical relaxant, aşezaţi confortabil pe cele şapte scaune instalate în incinta grotei. "O şedinţă de 45 de minute va costa în jur de 9,5 lei, dar se vor putea face şi abonamente care vor depăşi valoarea de 85 de lei. Pentru copii şi pentru vârstnici, tarifele vor fi mai mici", a declarat Dali Sandor.

Cei doi oameni de afaceri intenţionează să mai aducă sare de la Marea Moartă, pe care o vor comercializa ambalată în pliculeţe. Cu acestea, pacienţii vor putea face şi acasă baie cu preţioasa sare, extrem de bogată în substanţe minerale şi microelemente.

>> O cură de o oră în grota salină are efectul unei zile petrecute pe malul mării
Dali Sandor, om de afaceri

Indicaţii şi contraindicaţii

Terapia ecologică cu sare iodată este "mană cerească" pentru mulţi dintre bolnavi. În grotă se pot face cure pentru astm bronşic, inflamaţii cronice ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, sinuzite cronice, alergii la praf, alergii de piele, diferite boli ale sistemului cardiovascular, ulcer gastric şi duodenal, hipotiroidism, diverse nevroze, stări de epuizare, stres şi imunodepresii. Sistemul este strict natural şi copiază, în detaliu, grotele naturale de sare de la Marea Moartă, renumite pentru calităţile lor curative.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite